Υπεραισιοδοξία για το μέλλον της ανάπτυξης στην ΕΕ, χαρακτηρίζει σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές τις προβλέψεις τις Κομισιόν, και μάλιστα προειδοποιούν ότι υποτιμώνται άλλοι κίνδυνοι, κάτι που γινόταν συστηματικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Η Κομισιόν είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για τις πιθανότητες εξόδου από την κρίση της ευρωζώνης σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Η αισιοδοξία δεν αποτελεί απλά «ευσεβή πόθο», είπε ο Karl Pichelmann, ανώτατος Σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν. Μίλησε στο συνέδριο για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο στις 31 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών υποθέσεων παράγει οικονομικές προβλέψεις εκ μέρους της Κομισιόν. Προβαίνει σε βραχυπρόθεσμες μακροοικονομικές προβλέψεις δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αυτές οι προβλέψεις εστιάζουν στα κράτη μέλη, την ευρωζώνη και την ΕΕ, ενώ περιλαμβάνουν επίσης προοπτικές για τις υποψήφιες χώρες καθώς και κάποιες χώρες μη-μέλη της ΕΕ.

Ο Pichelmann τόνισε ότι στην πορεία προς το 2008 και το 2009, όταν ξέσπασε η παγκόσμια κρίση, υπήρξε ένας κύκλος επικίνδυνης συσσώρευσης χρέους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τον ιδιωτικό αλλά και το δημόσιο τομέα να αγγίζουν πρωτοφανή επίπεδα.

Αυτή η εύθραυστη κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα ήταν ένα ατύχημα που περίμενε απλά να συμβεί. Συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη, ωστόσο στην τελευταία ενισχύθηκε από τις ανισορροπίες μεταξύ των χωρών που είχαν πλεόνασμα και αυτών που είχαν έλλειμμα.

Σήμερα ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι λόγοι για αισιοδοξία στην ευρωζώνη, που μπορεί να την βγάλει από την σχεδόν σφοδρή καταιγίδα που βιώνει τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ο Pichelmann.

Είπε ότι ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης έχει απομακρυνθεί. «Ένα χρόνο πριν, επικρατούσαν τα ζοφερά πρωτοσέλιδα περί διάλυσης της ευρωζώνης, προβλέποντας την ελληνική έξοδο πριν τα τέλη του 2012. Ο κίνδυνος έχει εξαφανιστεί καθώς τα spread έχουν πέσει, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν σταθεροποιηθεί. Οι οικονομικοί δείκτες κάνουν μια θετική στροφή», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Παρά την τάση για ανάκαμψη, ο Pichelmann υπογράμμισε την δύσκολη κατάσταση στην αγορά εργασίας καθώς και το ότι τα επίπεδα ανεργίας πιθανώς χειροτερέψουν, πριν βελτιωθούν αυτό το χρόνο.

«Επομένως η αντιμετώπιση της ανεργίας και των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης θα είναι μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις μπροστά μας», είπε.

Λανθασμένες προβλέψεις

Ωστόσο ο Gustav Horn, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Πολιτικής στο ίδρυμα Hans-Böckler του Düsseldorf, εξέφρασε επιφυλάξεις αναφορικά με την γενική προσέγγιση της Κομισιόν στην κρίση.

«Η Κομισιόν στην πρώτη της πρόβλεψη για την κρίση ανακοίνωσε μικρή μείωση του ΑΕΠ για το 2009 και αύξηση της ανάπτυξης ξανά το 2010», είπε, προσθέτοντας ότι «στις ακόλουθες προβλέψεις, έπρεπε να αναθεωρεί κάθε φορά προς τα κάτω. Η Κομισιόν έλεγε πάντα ότι θα αυξανόταν το επόμενο έτος. Η ανάπτυξη ωστόσο καθυστέρησε το 2011, το 2012 και το 2013. Ακόμη η Κομισιόν έχει την αντίληψη ότι θα βελτιωθεί».

Παραδέχτηκε ότι όλοι μπορούν να κάνουν λάθη, αλλά η Κομισιόν το κάνει επανειλημμένα.

«Η Κομισιόν φαίνεται να συνεχίζει να κάνει το ίδιο λάθος. Είναι ένα συστηματικό λάθος της πολιτικής της. Έχει αποδειχθεί ότι οι πολλαπλασιαστές έχουν υποτιμηθεί σημαντικά από την Κομισιόν», συνέχισε.

Τέλος συμπέρανε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε ύφεση και θα παραμείνει εκεί.

«Δεν πιστεύω τις προβλέψεις της Κομισιόν, ότι θα δούμε δηλαδή αλλαγή εφόσον συνεχίζεται αυτή η προσέγγιση. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στις προβλέψεις», είπε.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook