Έντονη ανησυχία για την επιτάχυνση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, εξέφρασε η επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, Catherine Ashton, αναφερόμενη στα  πρόσφατα σχέδια της Τεχεράνης για την εγκατάσταση και λειτουργία προηγμένων συσκευών εμπλουτισμού ουρανίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπεί -δια της Ύπατης Εκπροσώπου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Catherine Ashton-  τις 6 δυνάμεις- ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία- στις συζητήσεις με το Ιράν.

Η ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν έχει προκαλέσει φόβους στη Δύση καθώς θεωρεί ότι η Τεχεράνη έχει στρατιωτικές προθέσεις  για το πυρηνικό της πρόγραμμα, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες «κωλύονται» σημαντικά.

Από την άλλη πλευρά το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικές προθέσεις ενώ αρνήθηκε σε τρεις γύρους διαπραγματεύσεων να περιορίσει το πρόγραμμά του εάν δεν αρθούν πρώτα κάποιες σημαντικές οικονομικές κυρώσεις.

«Εάν το Ιράν αποφασίσει να εγκαταστήσει προηγμένες συσκευές κατά την ανάπτυξη φυγόκεντρων δυνάμεων στη διαδικασία παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου, η παραγωγή θα  μπορούσε να αυξηθεί  σημαντικά, προκαλώντας ακόμη περισσότερες σοβαρές ανησυχίες...για τον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», τόνισε η εκπρόσωπος της Catherine Ashton.

Καθυστερεί σκόπιμα το Ιράν;

Τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος της Ashton, Michael Mann, είπε ότι η ΕΕ έχει προτείνει «συγκεκριμένες ημερομηνίες και τοποθεσία» για τη συνάντηση με τους ιρανούς αξιωματούχους, ώστε να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος μεταξύ Δύσης και Ιράν.

«Έκτοτε μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το  Ιράν απάντησε θέτοντας νέες προϋποθέσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες των συνομιλιών, αλλάζοντας για παράδειγμα τον τόπο συνάντησης και καθυστερώντας στις απαντήσεις του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιμένει στη διπλωματική λύση η ΕΕ

Η Βρετανίδα Ashton, μιλώντας στο Μόναχο για το μέλλον της ευρωατλαντικής ασφάλειας, τόνισε ότι η ΕΕ θα επιμείνει στις προσπάθειες επιστροφής του Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Ο στόχος που θέσαμε στον εαυτό μας είναι να πείσουμε το Ιράν ότι το εννοούμε όταν λέμε εμπιστευόμαστε την ειρηνική φύση του [ιρανικού] πυρηνικού προγράμματος […] Δε θα σταματήσουμε ποτέ την αναζήτηση τρόπων να βρεθεί διπλωματική λύση», είπε, προσθέτοντας ότι οι «6» έχουν δεσμευθεί να κινηθούν προς την κατεύθυνση της συνεργασίας.

«Η πολιτική και οικονομική πίεση θα βοηθήσουν το Ιράν να καταλάβει τη σημασία αυτού», πρόσθεσε.

 

skai.gr