«Ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο περιφερειάρχης, που τον ενημέρωσα παρουσία του δημάρχου Χανίων κ.Σκουλάκη, με διαβεβαίωσε σε ζωηρό τόνο, ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
Επειδή όλοι μας κρινόμαστε όχι από τα λόγια αλλά από τα έργα μας, περιμένω να χειροκροτήσω ή να αποδοκιμάσω τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουν.»

Αυτή ήταν η χαρακτηριστική δήλωση στο Flashnews.gr του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης κ.Μιχάλη Αεράκη, αναφορικά με την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕ ορίζοντας ως έδρα τους την έδρα των Περιφερειών και συγκεκριμένα για την Κρήτη στο Ηράκλειο.

Όπως εξήγησε ο κ. Αεράκης « πρόκειται να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο το οποίο ξεκίνησε το 1984 από την Μελίνα Μερκούρη, η οποία ήταν και η εμπνεύστρια των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων σε όλη την χώρα.

Όμως εμείς ως Κρήτη είχαμε μια πρωτιά γιατί προυπήρχε αυτή η θεατρική αποκέντρωση, από την εποχή της Εταιρείας Θεάτρου Κρήτης. Το 1974 στο Κολυμπάρι, κάποιοι εμπνευσμένοι άνθρωποι της Κρήτης συγκεντρώθηκαν και συναποφάσισαν πως κάτι πρέπει να κάνουν για το νησί.

Αποφάσισαν λοιπόν να ιδρύσουν την Εταιρεία Θεάτρου Κρήτης και όλοι μαζί αποφάσισαν πως η έδρα του Θεάτρου πρέπει να είναι στα Χανιά. Έτσι σε αυτή την Εταιρεία ο κάθε Νομός συμμετείχε με 25%. Λειτουργούσε η Εταιρεία με σπουδαία έργα και συντελεστές, με πρώτο και καλύτερο τον Αλέξη Μινωτή.

Το 1984 που έγινε ο θεσμός των Περιφερειακών Θεάτρων και για να χρηματοδοτείται επισήμως, η Εταιρεία Θεάτρου Κρήτης ενσωματώθηκε στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης.
Και τότε είχαν συναποφασίσει όλοι πως η έδρα του Θεάτρου πρέπει να είναι στα Χανιά.

Ερχόμαστε στο 2011. Ένας νέος χάρτης σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης που λέγεται Καλλικράτης αναμορφώνει τα πάντα αλλά έχει και λάθη με τα οποία διαφωνώ πολιτικά.

Πρόκειται για την υπερσυγκέντρωση όλων των υπηρεσιών εκεί που βρίσκεται η έδρα της Περιφέρειας. Αυτό είναι μέγιστο πολιτικό λάθος διότι δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να δημιουργήσουν 13 υδροκέφαλα Αθηναικά κέντρα στις Περιφέρειες κάτι που είναι ότι το χειρότερο.

Διότι αποψιλώνονται υπηρεσίες από τις διάφορες γεωγραφικές ενότητες της Περιφέρειας, δημιουργούνται έριδες μεταξύ κατοίκων χωρίς να ευθύνονται ούτε οι μεν ούτε οι δε.
Μέσα σε αυτόν τον σχεδιασμό εντάσσεται και ο νέος θεσμός που θα δημιουργηθεί με την μετατροπή των ΔΕΠΕΘΕ σε Θεατρικούς Οργανισμούς.

Πριν από λίγες ημέρες είχα μια συνάντηση με την σύμβουλο του υπουργού Πολιτισμού και μου είπε καθαρά ότι η έδρα αυτών των νέων φορέων θα είναι εκεί που είναι η έδρα της περιφέρειας.

Κατέθεσα την αντίθεσή μου, της είπα την προιστορία του θεάτρου Κρήτης και πως θα είναι λάθος εάν προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Το θέμα από δω και πέρα είναι πολιτικό και πρέπει να πιέσουν οι πολιτικοί μας προς όλες τις κατευθύνσεις γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για ισόρροπη ανάπτυξη και να γίνονται τα αντίθετα.»

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook