Η ελληνικής καταγωγής Ζωή Κρούζ είναι επιτυχημένο τραπεζικό στέλεχος και πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley. Το 2006 ήταν στη 10η θέση της λίστας του περιοδικού Forbes με τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου. Γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1955 στην Ελλάδα με το όνομα Ζωή Παπαδημητρίου.

Όταν ήταν 14 ετών, η οικογένεια της μετακόμισε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Μασαχουσέτη.  Αποφοίτησε από το Radcliffe College και συνέχισε τις σπουδές της στο Harvard. Ήταν μία από τις 168 γυναίκες σε μια τάξη 755 ατόμων στο Harvard Business School. Το 1982 μετά την αποφοίτηση της και αφού είχε ήδη αποκτήσει το πρώτο της παιδί, προσελήφθη από την Morgan Stanley, στην οποία και παρέμεινε για 25 χρόνια.

Η πορεία ανόδου της ήταν ραγδαία. Μόλις μετά από 4 χρόνια στην εταιρία, πήρε τη θέση αντιπροέδρου, ενώ στις 9 Φεβρουαρίου 2006 ορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Συμπροέδρευσε μαζί με τον Stephen Crawford, σε μια δομή διοίκησης που προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά και αποχωρήσεις στελεχών. Όταν αποχώρησε ο Crawford, έμεινε ως η μόνη ενεργή πρόεδρος. Στις 29 Νοεμβρίου του 2007 η Morgan Stanley ανακοίνωσε την απομάκρυνση της Ζωής, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, που επηρέασε συθέμελα την εταιρία.

«Όταν δεν κάνεις σχέδια για το μέλλον, τα πράγματα είναι ευκολότερα. Στόχος σου είναι να κάνεις καλή δουλειά» τόνισε σε συνέντευξή της. Το 2009 ξεκίνησε την δική της εταιρία, την οποία ονόμασε Vorás Capital Management, αλλά τον Μάιο του 2012 την έκλεισε λόγω δυσκολιών. Η Ζωή ήταν παντρεμένη με τον Ernesto Cruz, με τον οποίο γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Harvard και έχουν αποκτήσει 3 παιδιά.

Το διαζύγιο τους απασχόλησε τα ΜΜΕ αλλά και την αγορά καθώς ήταν γνωστοί ως το πιο δυναμικό ζευγάρι της Wall Street, καθώς ο πρώην πλέον σύζυγος της κατέχει εξέχουσα θέση στην Credit Suisse.

 

ellines.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook