Θεωρώντας πως το ευρώ είναι «πολύ ευάλωτο» σε διακυμάνσεις, προς κάθε κατεύθυνση, ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε για την υιοθέτηση συναλλαγματικής πολιτικής για το κοινό νόμισμα.

«Χωρίς συναλλαγματική πολιτική, η αξία του ευρώ δεν βρίσκει αντιστοιχία στην πραγματική οικονομία» υποστήριξε ο Φρανσουά Ολάντ σε ομιλία του για την Ευρώπη την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του, ο γάλλος πρόεδρος έχει αναφέρει πως θα παρουσιάσει το «όραμά» του για την Ευρώπη -ομιλία που δίνεται και ενόψει της δύσκολης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην οποία οι «27» προσέρχονται χωρίς να έχουν γεφυρώσει σημαντικά τις διαφορές τους.

Η ισοτιμία του ευρώ (κυμαινόμενη κοντά στο 1,35 δολ.) έχει προκαλέσει ανησυχίες στη γαλλική κυβέρνηση για τις πιθανές επιπτώσεις της στις εξαγωγές και κατ\’ επέκταση στην ανάκαμψη, όπως σημειώνει το Reuters.

O Oλάντ επέμεινε μάλιστα ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στις οικονομίες της Ευρωζώνης, των γαλλικών αλλαγών συμπεριλαμβανομένων, κινδυνεύουν να υπονομευθούν από την ισοτιμία του κοινού νομίσματος.

Όσον αφορά γενικότερα τους «27», ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι χώρες με ισχυρές εξαγωγές (όπως η Γερμανία και ορισμένες σκανδιναβικές χώρες) πρέπει να φροντίσουν για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης ώστε να αποφευχθούν οι ανισορροπίες μέσα στην ΕΕ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook