Μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα το ευρώ να ενισχυθεί πάνω από τα 1,35 δολάρια, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά ανάκαμψης από την ύφεση.

Ο δείκτης PMI ανήλθε στις 48,6 μονάδες, από 47,8 το Δεκέμβριο. Στις 24 Ιανουαρίου είχε ανακοινωθεί ότι ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 48,3 μονάδες.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1,3542 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει μέχρι τα 1,3459 δολάρια. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, ενισχύθηκε κατά 0,9% στα 125,92 γεν.

Από τις αρχές του έτους, το ευρώ σημειώνει κέρδη 2,7% έναντι των 10 κυριοτέρων νομισμάτων. Το γεν υποχωρεί 7,7% και το δολάριο 0,3%.

Ωστόσο, η ευρωοικονομία είναι ακόμα σε κακή κατάσταση, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις μειώθηκαν 0,8% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Απρίλιο.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι θα υποχωρήσουν 0,5%.

Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις μειώθηκαν 3,4% το Δεκέμβριο, παρά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Η Eurostat αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τα μηνιαία στοιχεία για το Νοέμβριο σε πτώση 0,1% από άνοδο 0,1%.

Η Ευρωζώνη διέρχεται τη δεύτερη ύφεση από το 2009, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι η επιβράδυνση θα συνεχιστεί και το 2013, ενώ η ανάκαμψη αναμένεται προς τα τέλη του τρέχοντος έτους.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook