Με πρωτοβουλία των τεσσάρων Προέδρων των Ενώσεων του Νομού Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο ΥπΑΑΤ, την Τετάρτη (30/1), με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη. Οι πρόεδροι των Ενώσεων ήρθαν στη Αθήνα αναζητώντας λύσεις χρηματοδότησης για την αγορά του ελαιολάδου, όμως μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσαν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι.

 Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανδρέας Στρατάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, που συμμετείχε στη σύσκεψη, «ενημερώσαμε τον υπουργό ότι οι Ενώσεις Ηρακλείου έχουν τους χώρους και μπορούν να συγκεντρώσουν αρκετές ποσότητες ελαιολάδου, να δώσουμε μια προκαταβολή στους παραγωγούς και στη συνέχεια να γίνει η εξόφληση με την πώληση του προϊόντος. Για αυτό όμως χρειαζόμαστε δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ».

Και συνέχισε: «έτσι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε μια καλύτερη τιμή προς όφελος του παραγωγού. Ο υπουργός δήλωσε ότι αυτό είναι θέμα της τράπεζας και, αν και συμφωνεί με αυτή την πρόταση, θεσμικά δεν μπορεί να κάνει κάτι. Πάρα όμως αυτή την εξέλιξη όλες οι Ενώσεις Ηρακλείου ετοιμάζονται να καταθέσουν το αίτημα δανειοδότησης προς την Πειραιώς – ΑΤΕ».

Η Ένωση Ηρακλείου αγοράζει αυτή τη στιγμή ελαιόλαδο τρεις γραμμές στην τιμή 2,60 ευρώ το κιλό και χωρίς πλαφόν ποσότητας. Ο κ. Στρατάκης υπογράμμισε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες του προϊόντος που φτάνουν στους 20.000 τόνους. Η σχετική χρηματοδότηση των Ενώσεων κρίνεται αναγκαία για να διατηρηθεί η τιμή παραγωγού στα 2,60 ευρώ, μια τιμή την οποία χαρακτήρισε ως «ελπίδα» για να μείνουν οι αγρότες στην ελαιοκαλλιέργεια και να υπάρχει μέλλον για το προϊόν.

Το ενδιαφέρον για αγορά από εμπόρους έχει μειωθεί. Αγορές κάνουν μέχρι στιγμής μόνο οι Ιταλοί. Στις αρχές της ελαιοκομικής περιόδου (αρχές Νοεμβρίου 2012), εμφανίστηκαν και Ισπανοί αγοραστές αλλά δεν προχώρησαν σε αγοραπωλησίες, αφού ζητούσαν να αγοράσουν στα 2,15 ευρώ το κιλό.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στρατάκης «οι Ισπανοί δήλωσαν αποφασισμένοι να αγοράσουν σε αυτά τα επίπεδα ελαιόλαδο. Όπως φαίνεται γνωρίζουν πολύ καλά την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων παραγωγών και εκεί στηρίζονται για να πετύχουν τέτοιες αγορές».

πηγή: agrotypos.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook