Ειδικό νυχτερινό τιμολόγιο για τους αγρότες όπου το ωράριο θα είναι προσαρμοσμένο στο πότισμα ετοιμάζει η ΔΕΗ ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στις καλλιέργειες.

Το τιμολόγιο καταρτίζεται από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, και θα συμπεριληφθεί στις κυβερνητικές ανακοινώσεις που πρόκειται να γίνουν εντός των ημερών σχετικά με τα μέτρα για τους αγρότες, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση στα μπλόκα.

Στο μέτρο έχουν αναφερθεί μιλώντας προ μιας εβδομάδας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τόσο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου, όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός, ενώ στο θέμα επανήλθε χθες ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης.

«Είναι καλύτερα για το φυτό, το χωράφι και για τον ίδιο τον αγρότη να ποτίζει το βράδυ αντί για το μεσημέρι, ώστε να μην γίνεται σπατάλη νερού με τις υψηλές θερμοκρασίες», δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα.

Υπενθυμίζουμε ότι το αγροτικό τιμολόγιο, παρ’ ότι χαμηλό, ωστόσο έχει αυξηθεί από την 1η Φεβρουαρίου κατά 19%. Η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται στα 0,05933 ευρώ από 0,04946 ευρώ πέρυσι.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου είχε δηλώσει προ ημερών ότι μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Φεβρουαρίου το υπουργείο θα ανακοινώσει εκπτώσεις στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ για σειρά παραγωγικών κλάδων μεταξύ των οποίων και για τους αγρότες, προκειμένου να μην μετακυλησθούν αυξήσεις στην τελική αξία των προϊόντων και καταστούν λιγότερο ανταγωνιστικά.

Στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί και ο κ. Ζερβός που απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τις επιπτώσεις της προγραμματισμένης κατάργησης από την επιχείρηση του αγροτικού τιμολογίου από την 1η Ιουλίου (με την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων στη χαμηλή τάση), ανέφερε ότι η ΔΕΗ θα εντάξει τους αγρότες στο νυχτερινό τιμολόγιο, όπου το ωράριο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ποτίσματος.

Στελέχη της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι η βασική κατανάλωση του αγροτικού ρεύματος αφορά στο πότισμα, που εφόσον γίνεται το βράδυ βοηθά την εξοικονόμηση του νερού. «Οι εικόνες που έχουμε περνώντας από διάφορους κάμπους, με τα ποτιστικά σε φουλ λειτουργία μέρα μεσημέρι, νομίζω από πολλές απόψεις, πως δεν είναι σκόπιμο να υπάρχουν», είχε επισημάνει στη Βουλή και ο κ. Ζερβός.

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook