Στους οκτώ έφτασαν οι μνηστήρες για τον εφοδιασμό της Κύπρου με φυσικό αέριο για την περίοδο 2015-2018, όπως διεφάνη κατά τη λήξη της περιόδου υποβολής προτάσεων προς τη ΔΕΦΑ, που ήταν τη Δευτέρα το απόγευμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φιλελεύθερου», υπήρξαν κολοσσοί που συμμετείχαν στα μέχρι τώρα στάδια (όπως οι γαλλικές GDF-Suez και EDF), που δεν υπέβαλαν τελικά προτάσεις. Αντίθετα, συνεχίζουν να διεκδικούν το συμβόλαιο της διάθεσης στην Κύπρο των 0,8 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

Παράλληλα, τις προτάσεις τους κατέθεσαν η ολλανδική Vitol (που κατασκευάζει και το τερματικό υγρών καυσίμων στο Βασιλικό), όπως και η ITERA, πολυεθνική ρωσικών συμφερόντων, με έδρα την Κύπρο. Η ρωσική εταιρεία συνεργάζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», με κυπριακή εταιρεία συνδεδεμένη με γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία των κατασκευών. Επίσης, πρόταση υπέβαλε και ο ισπανικός κολοσσός Gas Natural Fenosa.

Πηγές του «Φ» αναφέρουν ότι υπήρξαν και προσφορές που δεν υποβλήθηκαν διά χειρός, αλλά ηλεκτρονικά προς τη ΔΕΦΑ, κάτι που προβλεπόταν από τη διαδικασία.

Η «πράξη» για την παροχή πιθανότατα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι το 2018 για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να είναι της τάξης των €2- €4 δισ.

Η εξέταση των προτάσεων ξεκίνησε αμέσως, αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», με τις ΔΕΦΑ, ΑΗΚ και ξένους συμβούλους να αποτελούν τρεις διαφορετικές ομάδες αξιολόγησης.

Μάλιστα, ένα κρίσιμο στάδιο της αξιολόγησης -το αν η τεχνική πρόταση πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις- πιθανότατα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την Παρασκευή. Την Παρασκευή έχει συγκληθεί συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ, ώστε να αποφαστεί μάλιστα ο τελικός «μικρός κατάλογος» των εταιρειών, με τις οποίες θα ξεκινήσουν άμεσες απευθείας διαπραγματεύσεις.

Κύριο κριτήριο επιλογής θα είναι η τελική τιμή του υγροποιημένου -κατά πάσα πιθανότητα- φυσικού αερίου που προσφέρεται, αφού στην αξιολόγηση η τιμή αποτελεί το 90% της συνολικής βαθμολογίας.

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook