Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους εμφανίζονται οι ναυτεργάτες, παρά την επιστράτευση των πληρωμάτων που αποφάσισε η κυβέρνηση, με ισχύ από τις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η επίδοση των φύλλων πορείας ξεκίνησε άμεσα, ωστόσο οι απεργοί αρνούνται να τα παραλάβουν.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), που έγινε σε πλοίο στον Πειραιά, αποφασίστηκε να μην παραλάβουν τα φύλλα πορείας, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και ζήτησαν από τα πληρώματα να βγουν έξω από τα πλοία.

Κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας έλεγαν ότι σε περίπτωση που οι ναυτεργάτες αρνηθούν να παραλάβουν τα φύλλα πορείας, «θα εφαρμοστεί ο νόμος» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ΠΝΟ αποφάσισε την άρση της απεργίας από τις 6 το πρωί της Τετάρτης για όλα τα περιφερειακά λιμάνια πλην της Αττικής, όπου επικεντρώνουν πλέον τον αγώνα τους.

Όπως έγινε γνωστό, το βράδυ της Τρίτης δύο πλοία στην Κρήτη, ένα στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά, είχαν φορτώσει και ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν προς Πειραιά.

Οι απεργοί της ΠΝΟ μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και άλλους κλάδους εργαζομένων που τους συμπαραστέκονται πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 6μμ στην προβλήτα απέναντι από τον Αγ.Διονύσιο, στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι ναυτεργάτες αποφάσισαν να βρίσκονται από τα ξημερώματα της Τετάρτης ομάδες περιφρούρησης στους καταπέλτες των πλοίων και να πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση στον Αγ.Διονύσιο, στις 10 το πρωί.

Πανεργατική απεργιακή συγκέντρωση στον Αγ.Διονύσιο στις 10:30 αποφάσισε η ΓΣΕΕ, η οποία κήρυξε παναττική στάση εργασίας με αφορμή την επιστράτευση των απεργών της ΠΝΟ. Θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Ναυτιλίας.

Τι προηγήθηκε

Της επιστράτευσης είχε προηγηθεί η απόφαση της ΠΝΟ με οριακή πλειοψηφία οκτώ έναντι επτά ψήφων για συνέχιση των κινητοποιήσεων με νέα 48ωρη χωρίς καμία αναστολή. Η πρόταση που μειοψήφησε προέβλεπε 24ωρη αναστολή προκειμένου να υπάρξει ανεφοδιασμός της αγοράς και και εκ νέου 48ωρη απεργία.

Αμέσως μετά, ο ο υπουργός Ναυτιλίας Κ.Μουσουρούλης ανακοίνωσε την επιστράτευση των απεργών λέγοντας: «Προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και να μην υπάρξει κίνδυνος για τους νησιώτες λόγω της έλλειψης – η οποία γίνεται αισθητή – εφοδιασμού των νησιών, εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να διατάξει την πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων, ο οποίος και με εξουσιοδότησε να προβούμε στην επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτων. Άμεσα οι κατά τόπους λιμενικές Αρχές θα επιδώσουν τα φύλλα επίταξης και θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση της ομαλότητας στις συγκοινωνίες».

«Όπως φαίνεται από την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, όπου η πλειοψηφία ήταν οριακή, δυστυχώς μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν επιτρέπουν, δεν αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο για να συνεχιστεί ο διάλογος. Θα δώσουμε στη δημοσιότητα τις απαντήσεις που δώσαμε, τις επιστολές που ανταλλάξαμε και όλο το ιστορικό» πρόσθεσε ο κ. Μουσουρούλης.

Ο υπουργός τόνισε επίσης πως εάν κάποιοι ναυτεργάτες παραλάβουν εγκαίρως τα φύλλα επίταξης και οι εταιρίες συμφωνούν τα πλοία μπορούν να αποπλεύσουν ακόμη και εντός της ημέρας.

Οι ναυτεργάτες από την πλευρά τους ζητούν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας που, όπως καταγγέλλουν, «ξεκληρίζει τον κλάδο των ναυτεργατών».

Ζητούν, επίσης, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων και την εφαρμογή τους, με άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων, αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών.

ΓΣΕΕ: 24ωρη παναττική απεργία

Εικοσιτετράωρη παναττική απεργία κήρυξε η ΓΣΕΕ με αφορμή την επιστράτευση των ναυτεργατών.

Η ΓΣΕΕ χαρακτήρισε ακραίο αντιδημοκρατικό μέτρο την επιστράτευση και «καταγγέλλει την κυβερνητική πρακτική των επιστρατεύσεων που για ακόμη μια φορά χρησιμοποιείται για να σταματήσει μια δίκαιη απεργία όπως αυτή των ναυτεργατών. Είναι πλέον εμφανές ότι ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν έχει τελειωμό».

Η Συνομοσπονδία καταφέρεται κατά του υπουργού Ναυτιλίας, υποστηρίζοντας πως αντί να επιχειρεί να δώσει ουσιαστική λύση στα προβλήματα του κλάδου και να βάλει τέλος στην «προκλητική αδιαλλαξία των εφοπλιστικών εργοδοτικών οργανώσεων» επιδεικνύει την πυγμή του σε λάθος αποδέκτες.

Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο της επιστράτευσης και συμπαρατάσσεται «στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών κατά των αδιέξοδων πολιτικών που εντείνουν τη φτώχεια, εξαθλιώνοντας κοινωνία και οικονομία».

«Οι ναυτεργάτες διεκδικούν το αυτονόητο που είναι ο σεβασμός των εργασιακών και οικονομικών τους δικαιωμάτων με την υπογραφή ΣΣΕ, αίτημα που αποτελεί κοινό αίτημα όλων των εργαζομένων της χώρας» σημειώνει η ΓΣΕΕ.in.gr