Το εμπόριο καταγράφει μια διαρκή μείωση του τζίρου, σε συνδυασμό με την αλματώδη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Συγχρόνως, βιώνει τη μεγαλύτερη αποχώρηση χιλιάδων ΜΜΕ εμπόρων από το επάγγελμα.

Την ίδια στιγμή, η προ των πυλών λήψη νέων μέτρων και μάλιστα πριν από το Πάσχα απονευρώνει τις όποιες ελπίδες, έστω και προσωρινής ανάκαμψης της αγοράς. Οι δείκτες κύκλου και όγκου εργασιών στο λιανικό εμπόριο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον Ιανουάριο επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το ελληνικό εμπόριο έχει ξεμείνει από οξυγόνο και έχει την ανάγκη από χώρο και χρόνο για να αναπνεύσει.

Η κατάσταση στην αγορά και ιδιαίτερα στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά την περίοδο των εκπτώσεων, ήταν καταστροφική. Οπως προκύπτει, η κατακόρυφη πτώση της πορείας του τζίρου των επιχειρήσεων και του όγκου των πωλήσεων συνεχώς επιτείνεται.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών τον Ιανουάριο του 2011 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2010 -χωρίς καύσιμα και λιπαντικά- παρουσίασε μείωση κατά 13,3%, ενώ ο δείκτης του όγκου πωλήσεων παρουσίασε μείωση κατά 14,8%. Η σχέση δε, μεταξύ κύκλου εργασιών και όγκου δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι το εμπόριο σχεδόν στο σύνολό του προχώρησε σε μείωση τιμών, με εξαίρεση τα καύσιμα και κάποιους κωδικούς τροφίμων.

Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, από τα στοιχεία ότι ο Έλληνας καταναλωτής, παρότι περιόρισε κατά 25% την κατανάλωση καυσίμων τον Ιανουάριο, λόγω αυξήσεων πλήρωσε 5% περισσότερα, ενώ ανάλογη κατάσταση παρατηρείται και στα τρόφιμα, αλλά με μικρότερη απόκλιση 4%-5%.

Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες καταστημάτων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση του κύκλου και του όγκου εργασιών τους τον πρώτο μήνα του 2011 σε σύγκριση με το 2010 ήταν οι ακόλουθες:

• ένδυση – υπόδηση, -26,9% και -25,3%,
• φαρμακευτικά – καλλυντικά, -25,6% και -22,9%,
• έπιπλα, ηλεκτρικά είδη, οικ. εξοπλισμός -21,2% και -20,6%
• τρόφιμα – ποτά – καπνός -11,2 και -16,2%,
• βιβλία – χαρτικά -6,7% και -7,2%,
• μεγάλα καταστήματα τροφίμων -4,7% και -9%
• καταστήματα καυσίμων – λιπαντικών -5,2% και -25,5%,

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο ρυθμός των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά τους πρώτους δύο μήνες του έτους επιβραδύνθηκε. Ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς το εμπόριο διαμορφώθηκε στο -3% το Φεβρουάριο, ενώ η μηνιαία αρνητική ροή στα νοικοκυριά αυξήθηκε οριακά στο -1,6%.

Οσο, μάλιστα, οι διεθνείς αγορές παραμένουν κλειστές, οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να ρίξουν ρευστό στην πραγματική οικονομία, όσες πιέσεις κι αν ασκηθούν και όσες εγγυήσεις κι αν δοθούν.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook