Με επέμβαση ισχυρών δυνάμεων της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι του Πειραιά για τη λήξη της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.). ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου της επιστράτευσης που αποφασίστηκε την Τρίτη το απόγευμα από την κυβέρνηση.

Με μια αστραπιαία επιχείρηση λίγο μετά τις 03:30 τα ξημερώματα ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ και λιμενικοί περικύκλωσαν την περιφρούρηση των ναυτικών στο Blue Star 1 και παρατάχθηκαν απέναντί τους, χωρίς να δημιουργηθεί ένταση.

Μικρό σώμα ανδρών των ΜΑΤ προσπάθησαν με τα χέρια τους να λύσουν τους κάβους των πλοίων αλλά δεν τα κατάφεραν και τελικά το έκαναν επιστρατευμένοι ναυτικοί, πάνω από το πλοίο.

Στο λιμάνι παραμένουν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες ναυτικοί, συνδικαλιστές και φοιτητές οι οποίοι έχουν τα ΜΑΤ απέναντί τους.

Σε διάφορες πύλες πάντως η φόρτωση των πλοίων διεξάγεται κανονικά, ενώ χωρίς προβλήματα καταπλέουν στο λιμάνι και πλοία που έχουν ξεκινήσει από διάφορα λιμάνια της χώρας.

Τα πλοία με προορισμό τις Κυκλάδες τα οποία αναχωρούν συνήθως από την πύλη Ε3, φορτώνουν στην πύλη Ε1, απ΄όπου αναχωρούν και τα πλοία για τα Δωδεκάνησα.

Η ΠΝΟ ανακοίνωσε την Τρίτη άρση της απεργίας σε όλα τα λιμάνια εκτός Αττικής, κάτι που σημαίνει ότι οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιούνταν μόνο στο λιμάνι του Πειραιά.


\"\"

\"\"

Ουσιαστικά, από τις 06.05 το πρωί το λιμάνι του Πειραιά έχει χωριστεί σε δύο ζώνες:

α) Στην πύλη Ε1 γίνεται κανονικά η φόρτωση των οχημάτων, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και από την άλλη
β) Στην πύλη Ε3 δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού έχουν λάβει θέσεις μάχης απέναντι από απεργούς της ΠΝΟ και μέλη του ΠΑΜΕ.

\"\"

Ειδικότερα, στην προβλήτα της πύλης Ε3 αστυνομικοί από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν δημιουργήσει μια ζώνη αποκλεισμού, με πλήθος απεργών και μελών του ΠΑΜΕ να βρίσκονται απέναντί τους, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των Σωμάτων Ασφαλείας.

\"\"

\"\"

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, το μέτρο της επίταξης των πλοίων και της στράτευσης των εργαζομένων έχει τεθεί σε ισχύ από τις 06.00 σήμερα το πρωί και όπως γίνεται αντιληπτό το κλίμα αναμένεται να χειροτερέψει μέσα στην επόμενη ώρα, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
\"\"

\"\"

Ήδη, μπροστά στην είσοδο της πύλης Ε3 βρίσκονται εδώ και ώρα συγκεντρωμένα περίπου 100 μέλη του ΠΑΜΕ, έτοιμα να επέμβουν προκειμένου να βοηθήσουν τους απεργούς.

\"\"

Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια, με τις δύο πλευρές να τηρούν στάση αναμονής και τους απεργούς να δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, παρά την απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας για επίταξη των πλοίων και στράτευση των ναυτεργατών.

Προπομπός των εξελίξεων ο … απόπλους των πλοίων

Τα πρώτα σημάδια των ραγδαίων εξελίξεων που θα ακολουθούσαν, δόθηκαν με τον απόπλου δύο επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων της εταιρείας «Blue Star Ferries», τα οποία παρέμεναν δεμένα στο σημείο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Μικρή ομάδα ανδρών των ΜΑΤ προσπάθησαν με τα χέρια τους να λύσουν τους κάβους των πλοίων αλλά δεν τα κατάφεραν. Τελικά, τη σκυτάλη πήραν επιστρατευμένοι ναυτικοί, πάνω από το πλοίο, κόβοντας τους κάβους από πάνω.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την αναχώρηση τους, στις 03.45 τα ξημερώματα, κλούβες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν εντός του χώρου της πύλης Ε3, με τους αστυνομικούς να λαμβάνουν θέσεις μάχης απέναντι ακριβώς από τους απεργούς, οι οποίοι και συσπειρώθηκαν στις δικές τους γραμμές.

Εκείνη τη στιγμή μπροστά από το σημείο όπου ήταν δεμένα τα καράβια υπήρχαν περίπου 100 μέλη της Π.Ν.Ο. και του ΠΑΜΕ.

\"\"

Στις 04.00, αναχώρησε και ένα τρίτο πλοίο, με τον αριθμό τους να φθάνει συνολικά τα τέσσερα ύστερα από λίγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, τα τέσσερα πλοία παραμένουν στη θέση Ράδα, τον χώρο λίγο πριν την κεντρική είσοδο στο λιμάνι του Πειραιά, με τα πληρώματα τους να αναμένουν με αγωνία τις εξελίξεις.

Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση του κυβερνητικού μέτρου της επιστράτευσης, οι απεργοί αρνήθηκαν να παραλάβουν τα φύλλα επίταξης και ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κάλεσαν τα μέλη της Π.Ν.Ο. σε γενική κινητοποίηση στις 18.00 το απόγευμα, η οποία και έληξε αργά το βράδυ της Τρίτης. Στο σημείο παρέμειναν περίπου 100 άνθρωποι προκειμένου να περιφρουρήσουν την απεργία, ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί νωρίτερα η λήξη των κινητοποιήσεων στα άλλα λιμάνια της χώρας και η μαζική προσέλευση των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά για συμπαράσταση το πρωί της Τετάρτης.

\"\"
(Μέλη της Π.Ν.Ο. και του ΠΑΜΕ μπροστά στην πύλη Ε3 λίγο πριν τις 04.00 τα ξημερώματα)

(Αναρτημένο πανό με το βασικό αίτημα των ναυτεργατών)

Η είδηση το βράδυ της Τρίτης πως δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και μια μονάδα ΥΜΕΤ βρίσκονταν κοντά στην είσοδο της πύλης Ε3 (με εντολή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης), κρατούσε τους απεργούς σε εγρήγορση.

Από την πλευρά του το υπουργείο Ναυτιλίας είχε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση να προχωρήσει στο μέτρο της επίταξης οφείλεται στην προσπάθεια που κάνει για να επαναφέρει την επικοινωνία στα νησιά και να διευκολύνει τη διακίνηση προϊόντων, ειδικά των ευπαθών, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις ζημιές για τους παραγωγούς.

«Με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, κηρύσσεται πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων», ήταν τα λόγια του υπουργού Ναυτιλίας, Κωστή Μουσουρούλη, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook