Αποφασισμένοι μέχρι να δικαιωθούν δηλώνουν οι αγρότες όλης της χώρας οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενισχύοντας με τρακτέρ τα κατά τόπους σημεία συγκέντρωσης. Η απόφαση για πολιτική επιστράτευση των συνδικαλιστών της ΠΝΟ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αγροτών οι οποίοι σκληραίνουν τη στάση τους και απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στα «μπλόκα», σε αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές που βρίσκονται από την προηγούμενη Δευτέρα στους δρόμους, έχουν αποφασίσει για σήμερα να αποκλείσουν, συντονισμένα, εθνικές οδικές αρτηρίες από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο, με «τα βλέμματα» ωστόσο, να είναι «στραμμένα» στην σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου από την οποία, πιθανότατα, θα προκύψουν εξελίξεις γύρω από τα αιτήματα που έχουν θέσει στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση και οι κυβερνητικοί εταίροι προβληματίζονται ιδιαίτερα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, εκτιμώντας ωστόσο, το ότι μέχρι τώρα δεν έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων και παρεμπόδιση κυκλοφορίας οχημάτων. Το «μήνυμα» προς τους αγρότες είναι ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια ενώ για τα θεσμικά μπορεί να υπάρξει εξαντλητικός διάλογος.

Ενισχύονται τα μπλόκα

Για δέκατη ημέρα και σε όλη τη χώρα, από τον Έβρο, τη Θεσσαλονίκη, τη Φθιώτιδα, τη Δράμα, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική, την Πιερία, τη Θεσσαλία, τη Μαγνησία, την Πρέβεζα, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την Αχαΐα, τη Ρόδο αλλά και την Κρήτη οι αγρότες ενώνουν τις δυνάμεις τους, με τα τρακτέρ να πληθαίνουν.

Το απόγευμα στις 6, οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν οργανώσει συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Σε αυτό θα συμμετέχουν και αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, όπου χθες προκλήθηκε ένταση, όταν οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να κάνουν σύντομη συμβολική πορεία στην εθνική οδό, καταλαμβάνοντας μία λωρίδα κυκλοφορίας. Έπειτα από δεκάλεπτη καθιστική διαμαρτυρία κατευθύνθηκαν με τα πόδια προς τη γέφυρα. Στο σημείο εκείνο παρενέβησαν τα ΜΑΤ με ασπίδες και γκλομπ, ενώ στις διαμαρτυρίες των αγροτών οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης.

Στους δρόμους οι αγρότες σε Ηράκλειο και Χανιά

Μετά την Εγνατία και τον Θεσσαλικό κάμπο, τα πρώτα αγροτικά μπλόκα στην Κρήτη είναι γεγονός. Η κινητοποίηση σε πρώτη φάση θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς οι διοργανωτές θέλουν να στείλουν μήνυμα στην πολιτεία με την παρουσία τους και όχι να ταλαιπωρήσουν τους οδηγούς. Οι αγρότες σε Ηράκλειο και Χανιά βγήκαν χθες στους δρόμους αντιδρώντας στα κυβερνητικά μέτρα.

Τα συντονιστικά όργανα των αγροτών στους δυο νομούς καλούν τα μέλη τους σε ανασύνταξη και δυναμική υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου.

«Λαϊκή» έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην οδό Αχαρνών θα πραγματοποιήσουν στις 9 το πρωί οι πωλητές λαϊκών αγορών, διεκδικώντας μείωση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων.

Προγραμματίζουν μάλιστα να στήσουν λαϊκή αγορά και να μοιράσουν οπωρολαχανικά δωρεάν σε ανέργους, πολύτεκνους και συνταξιούχους.

Μεταξύ άλλων ζητούν: 50% μείωση της τιμής στο πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα, μείωση των εισφορών στον ΕΛΓΑ και κατάργηση της υποχρεωτικής δήλωσης καλλιέργειας, μείωση ΦΠΑ από 23% σε 6% στα αγροτικά μηχανήματα και εφόδια, μείωση ΦΠΑ στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών και κατάργηση των ταμειακών μηχανών.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook