«Θέλουμε λύση από το πρώτο βράδυ της Συνόδου», δηλώνουν διπλωματικές πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση για το λεγόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020. Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι να της αποδοθούν και πάλι τα 14 δισ. των κοινοτικών κονδυλίων, όπως συνέβη στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου του 2012, που δυστυχώς όμως κατέληξε σε ναυάγιο. Για αυτό το σκοπό μεταβαίνει στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς συνοδευόμενος από τους κ.κ. Χατζηδάκη, Στουρνάρα και Κούρκουλα. Η εθνική αντιπροσωπεία θα έχει ωστόσο να αντιμετωπίσει αυξημένους κινδύνους και αντιστάσεις από την πλευρά των 26 εταίρων, καθώς από τη μία το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού θα μειωθεί και από την άλλη ο κάθε ένας διαπραγματευτής θα επιθυμεί να αυξήσει τις δικές του απολαβές.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες πλησίον της διαπραγμάτευσης στο επίπεδο των μονίμων αντιπροσώπων ο πρόεδρος Βαν Ρόμπεη θα παρουσιάσει την τελική του πρόταση κατευθείαν στους αρχηγούς το απόγευμα της Πέμπτης και στη συνέχεια οι εταίροι αναμένεται να απαιτήσουν και άλλες περικοπές. Αν λοιπόν το Νοέμβριο μιλούσαμε για περίπου 945 δισ. από αυτή τη Σύνοδο δεν περιμένουμε budget πάνω από 900 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προτάσεις των εταίρων είναι βέβαιο ότι θα περικοπούν 30 δισ. σε πληρωμές και 15 δισ. σε δεσμευμένα κεφάλαια. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μετέχει στη διαπραγμάτευση \”στο Συμβούλιο επικρατεί κατανόηση για την κατάσταση της Ελλάδας, εξ ού και το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου όπου αν είχε ακολουθηθεί απλώς και μόνο η συμφωνημένη μεθοδολογία τότε η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να λάβει ούτε τα 14 δισ\”. (εξάλλου 1 δισ. δόθηκε ως δώρο).

Διπλωμάτης που μίλησε στο Real.gr αποτιμώντας την κατάσταση θεωρεί πως \”και ο ελληνικός στόχος είναι εφικτός και πιθανότητα να πετύχει η Σύνοδος υπάρχει\”. Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη δήλωσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να στείλει το λάθος μήνυμα στις αγορές. Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει διαμηνύσει αρμοδίως πως, παρά τις κορώνες που κατά καιρούς ακούγονται, αν εκπληρωθούν μία σειρά από προϋποθέσεις τότε σκοπεύει να συμφωνήσει. Οι τρεις βασικές προϋποθέσεις που θέτει το ΕΚ είναι να διασφαλιστεί η ευελιξία του κανονισμού για τα έτη χρηματοδότησης, να διασφαλιστεί η δυνατότητα αναθεώρησης και να μην υπάρξει ξεχωριστό budget της ευρωζώνης. Ο Χ.Β.Ρόμπεη ζήτησε από τους μόνιμους αντιπροσώπους να λάβουν υπόψιν τους τα μηνύματα του ΕΚ – καθώς αυτό πρέπει να εγκρίνει το αποτέλεσμα της Συνόδου και οι περισσότεροι από αυτούς συμφώνησαν.

Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου οι Γερμανοί θέλουν να κλείσουν με το budget για να μην το βρουν μπροστά τους στις ομοσπονδιακές εκλογές, οι Γάλλοι διαμηνύουν ότι “δε θέλουμε να χρεωθούμε εμείς το ναυάγιο” και ερωτηματικό αποτελεί η στάση του κ. Μόντι, που θεωρεί ότι η Ιταλία είναι ο πιο αδικημένος καθαρός πληρωτής, η συνήθως σκληρή στις διαπραγματεύσεις Ισπανία και ο Ντέιβιντ Κάμερον που έχει να ικανοποιήσει και τους ευρωσκεπτικιστές στη χώρα του.

Όπως έγινε ακόμα γνωστό, αυτός που θα πιέσει για παραπάνω μειώσεις δε θα είναι η Γερμανία αλλά χώρες όπως η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Βρετανία. Οι χώρες αυτές κριτικάρουν με ένταση το περίφημο ταμείο συνοχής. Τη λαϊκίστικη, βέβαια, άποψη ότι το ταμείο συνοχής χαρίζει λεφτά απέκρουσε ο αυστριακός επίτροπος Γιοχάνες Χαν, ξεκαθαρίζοντας ότι τα λεφτά έτσι και αλλιώς επιστρέφουν στις χώρες πληρωτές καθώς εταιρείες από το Βορρά αναλαμβάνουν μεγάλα έργα στο Νότο.

Ο Βαν Ρόμπεη προσπαθώντας να περιορίσει το χαοτικό σκηνικό του περασμένου Νοεμβρίου έχει προνοήσει ώστε να μην υπάρξουν παράλληλες συζητήσεις ούτε διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών και οι πάντες να θέτουν τα προβλήματά τους ενώπιον της ολομέλειας. Μία και μόνο συζήτηση τεχνικού επιπέδου θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης μεταξύ των Σέρπας, των μονίμων αντιπροσώπων και του γραφείου του Χέρμαν Βαν Ρόμπεη. Στο απευκταίο ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία το καταστροφικό για όλους σενάριο είναι η επόμενη συζήτηση να γίνει με το επόμενο Κοινοβούλιο.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook