Μια σειρά από «ακανθώδη» ζητήματα, μεταξύ των οποίων οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η φορολογία των ακινήτων, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα έχει το απόγευμα ο Πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναμένεται επίσης να συζητηθούν οι εξελίξεις σχετικά με την επιστράτευση των ναυτεργατών, αλλά και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους θα απασχολήσει επίσης το θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού, το οποίο συζητείται αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα δώσει το παρών ο κ. Σαμαράς.

Στη σύσκεψη θα παρευρεθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα αναφερθεί σε θέματα της αρμοδιότητάς του. Εξερχόμενος χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της διευρυμένης σύσκεψης για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός για τις επόμενες δόσεις και τα προαπαιτούμενα ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη φορολόγηση των ακινήτων, απάντησε: «Έχουμε ακόμα καιρό».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα του νέου φόρου ακινήτων εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις βουλευτών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, καθώς επίσης και των ιδιοκτητών ακινήτων. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης υποστηρίζουν ότι είναι επιβεβλημένο να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που απορρέουν από τον κατακερματισμό της φορολογίας επί της ακίνητης περιουσίας προχωρώντας σε έναν εξορθολογισμό της συγκεκριμένης φορολογίας.

Της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών θα προηγηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τη φορολογία των ακινήτων.

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, στο τραπέζι των συσκέψεων θα βρεθούν:

– Το αφορολόγητο όριο που θα έχει ο νέος ενιαίος φόρος (που θα απορροφήσει το ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι στις 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.

– Οι συντελεστές που θα βαρύνουν την επιπλέον αξία, πάνω από το αφορολόγητο όριο, θα κυμαίνονται από 0,1% και κλιμακώνονται μέχρι 1,5% ή και 2%.

– Η μεταχείριση που θα τύχουν τα αγροτεμάχια. Κερδίζει έδαφος η πρόταση για εξαίρεση εκείνων που ανήκουν και καλλιεργούνται από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

– Η μεταχείριση των ακινήτων που δεν αποφέρουν εισόδημα, καθώς προτείνεται η εξαίρεσή τους από το νέο φόρο, αλλά σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ είναι δύσκολο να καλυφθεί το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ -που είναι ο στόχος- με τη φορολογία των υπολοίπων ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, στις συναντήσεις που είχαν πρόσφατα με τους εκπροσώπους των αγροτών οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεσμεύτηκαν ότι θα θέσουν τα αιτήματα τους στο τραπέζι της επόμενης σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook