Ξεφεύγουν πάλι σε εκρηκτικά υψηλά επίπεδα οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης. Η αύξηση στις διεθνείς τιμές, από την αρχή του έτους, έχει εκτινάξει τς τιμές διυλιστηρίου κατά 8%, με αποτέλεσμα, παρά την συμπίεση του κέρδους των πρατηριούχων, η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να έχει φτάσει πανελλαδικά στο μέσο (πανελλαδικά) επίπεδο των 1,73 ευρώ το λίτρο (με βάση επίσημες τιμοληψίες).

Ωστόσο, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» συγκρατημένες είναι οι ανατιμήσεις στα άλλα καύσιμα κίνησης (πετρέλαιο, ενισχυμένη αμόλυβδη), ενώ μειωμένες είναι οι τιμές του υγραερίου κίνησης. Οι τιμές της αμόλυβδης μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν παρουσιάσει μια αποκλιμάκωση, αλλά το τελευταίο διάστημα ακολουθούν πάλι μια συνεχή ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα, χθες, στο Παρατηρητήριο Τομών Υγρών Καυσίμων, η ακραία ανώτατη τιμή ήταν 1,98 ευρώ το λίτρο, ενώ οι ακραία υψηλές τιμές σε πρατήρια απομακρυσμένων περιοχών βρίσκονται σε επίπεδα που υπερβαίνουν και τα 1,94 ευρώ (Κυκλάδες, Εβρος, Λέσβος, κ.α.).

Αλλα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στο χθεσινό εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο για τις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης του υπουργείου Ανάπτυξης, συγκριτικά με το ίδιο δελτίο που είχε εκδοθεί στις αρχές του έτους, δείχνουν πως από την αρχή του 2013 ως σήμερα:

• η τιμή διυλιστηρίου έχει αυξηθεί κατά 7,7% και από το 0,6014 ευρώ που ήταν στο 0,6475 ευρώ,

• οι συνολικές φορολογικές επιβαρύνσεις που πληρώνει ο καταναλωτής για ένα λίτρο αμόλυβδης έχουν ξεπεράσει πάλι το 1 ευρώ (από 0,9986 σε 1,008 ευρώ ανά λίτρο),

• η μέση χονδρική τιμή στην οποία πωλούν οι εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών στα βενζινάδικα έχει αυξηθεί κατά 3,6% και από 1,652 ευρώ έφτασε στα 1,711 ευρώ το λίτρο,

• το μέσο περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων έχει μειωθεί κατά 1 λεπτό περίπου και από τα 8,4 λεπτά που ήταν στην αρχή του έτους διαμορφώνεται τώρα στα 7,5 λεπτά ενώ τέλος,

• η μέση τιμή πανελλαδικά με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται στο παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων, έχει ανέβει κατά 2,7% φέτος (από 1,684 σε 1,73 ευρώ το λίτρο).

Ελεύθερος Τύπος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook