Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει σύντομα το χρέος της, σηματοδοτώντας μια δραματική στροφή στη μέχρι τώρα προσέγγισή του, σύμφωνα με προδημοσίευση άρθρου της γερμανικής επιθεώρησης Der Spiegel.

Χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη πηγή, το περιοδικό επισημαίνει ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του συζητoύν αυτήν τη σύσταση με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, λόγω του μη βιώσιμου χρέους της Ελλάδας.

Έτσι, στο ΔΝΤ διαγράφεται αλλαγή γραμμής πλεύσης, καθώς προφανώς πλέον δεν πιστεύει ούτε το ίδιο το Ταμείο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυγιανθεί με τα μέχρι τώρα μέτρα.

«Είναι αναγκαίο να μειωθεί το βάρος του χρέους από 150% περίπου επί του ΑΕΠ, που είναι σήμερα» επιχειρηματολογούν εκπρόσωποι του ΔΝΤ, μιλώντας στους Ευρωπαίους, σύμφωνα πάντα με το γερμανικό δημοσίευμα.

Πιθανοί τρόποι είναι το «κούρεμα» του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων. Και οι τρεις εναλλακτικές λύσεις καταλήγουν στο αποτέλεσμα ότι οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους.

Κατά την άποψη του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το ταχύτερο να αρχίσει συνομιλίες με τους πιστωτές της και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους.

Μόλις τον περασμένο μήνα, ωστόσο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Αντόνιο Μπόρχες, είχε δηλώσει ότι είναι «βέβαιος ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει προόδους και στον τραπεζικό τομέα.

Το ίδιο πάντα δημοσίευμα αναφέρει ότι, παρόλο που το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει σύντομα συζητήσεις με τους πιστωτές της σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους της, δεν θέλει να απευθύνει δημοσίως μια τέτοια έκκληση, λόγω φόβων ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσει τις πιέσεις στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα στα δημοσιονομικά της, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και την πολιτική αστάθεια, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Ζοζέ Σόκρατες.

Διαψεύδει το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ωστόσο διαψεύδει το δημοσίευμα του Spiegel. «Οπως έχουμε πει επανειλημμένα, το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη μη αναδιάρθρωση χρέους και την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο πρακτορείο Reuters.

Τι λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε εκ νέου την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

\”Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους\” δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο πρακτορείο Reuters, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζει την Ελλάδα να προχωρήσει σύντομα σε αναδιάρθρωση.

\”Οσοι (μιλούν για αναδιάρθρωση), δεν κατανοούν ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα οφέλη\” υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου από την Ιταλία, όπου βρίσκεται.

Εξάλλου, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πιστεύει ότι υπάρχει λόγος η Ελλάδα να προχωρήσει τώρα σε αναδιάρθρωση. \”Εχουν ληφθεί όλα τα μέτρα στήριξης (της ελληνικής οικονομίας) και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσουμε τώρα να σκεφτόμαστε την πιθανότητα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας\” δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιενς Μέστερ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook