Κόντρα Αυγενάκη - ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ με φόντο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του flashnews.gr, για αποσπασμένους υπαλλήλους της Επιχείρησης από την Πελοπόννησο στο Ηράκλειο, οι οποίοι αμείβονται με εξωφρενικά ποσά (Δείτε Εδώ). 

Το δημοσίευμα προκάλεσε την κοινοβουλευτική του παρέμβαση από τον Ηρακλειώτη πολιτικό, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ. Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν: 

«Ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λ. Αυγενάκης κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Π.Ε.Κ.Α. για «υπέρογκες αμοιβές» αποσπασμένων υπαλλήλων της ΔΕΗ. Ο κ. Αυγενάκης θα προσέφερε πραγματική υπηρεσία αν ερωτούσε τους αρμόδιους υπουργούς πως θα αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στη ΔΕΗ. Επειδή αγνοεί την κατάσταση, θα πρέπει να ενημερώσουμε τον κ. Βουλευτή ότι πριν από 18 χρόνια , δηλαδή το 1994, η ΔΕΗ είχε 36.710 εργαζόμενους.

Σήμερα , σχεδόν δυο δεκαετίες μετά με σχεδόν διπλάσια εργοστάσια, με χιλιάδες χιλιόμετρα περισσότερο δίκτυο σε όλα τα επίπεδα τάσης (υψηλή – μέση – χαμηλή), με εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερους καταναλωτές έχει 17.310 λιγότερους.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία , στο τέλος του 2012 οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είναι λιγότεροι από 19.000. Θα ήταν προτιμότερο λοιπόν να ενδιαφερθεί γιατί η ΔΕΗ είναι αναγκασμένη να μετακινεί προσωπικό ή να το χρησιμοποιεί υπερωριακά (τις περισσότερες φορές μάλιστα παρά τη θέλησή του). Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έκανε κατάληψη στο κτίριο του ΟΑΕΔ για να διαμαρτυρηθούμε για έναν και μόνον λόγο.

Για να ζητήσουμε τα χρήματα που δίνει η ΔΕΗ σε υπερωρίες κάθε χρόνο (ξεπερνούν τα 37 εκατ. €) να γίνουν μισθός για τουλάχιστον δυο με τρείς χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια με επιστολές και διαβήματα ζητάμε να γίνουν προσλήψεις γιατί πέρα από το ζήτημα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών , της ομαλής λειτουργίας των εργοστασίων και των ορυχείων υπάρχουν και ζητήματα ασφάλειας του προσωπικού και των εγκαταστάσεων.

Τέλος, το ενδιαφέρον του κ. Βουλευτή για το κόστος που προκαλούν στη ΔΕΗ οι αποσπασμένοι υπάλληλοι είναι μάλλον υποκριτικό καθώς ο ίδιος στο πολιτικό του γραφείο έχει αποσπασμένο υπάλληλο της ΔΕΗ (τον οποίον προφανώς και μισθοδοτεί η ΔΕΗ)»

Άμεση ήταν η απάντηση Αυγενάκη, στην οποία ο βουλευτής τονίζει πως οι συνδικαλιστές δεν απαντούν στο ερώτημα του, αλλά στέκονται στην επάρκεια του προσωπικού. 

«Η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που αναφέρεται στην ερώτησή μου προς τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με τις υπέρογκες αποδοχές αποσπασμένων υπαλλήλων της επιχείρησης, δεν απαντά στα ερωτήματά μου, αλλά σε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα που είναι η επάρκεια προσωπικού της επιχείρησης.

Τα δικά μου ερωτήματα, που είναι και ερωτήματα όλων των εργαζομένων του δημοσίου τομέα, στον οποίο εφαρμόζεται το ενιαίο μισθολόγιο, είναι εάν ή όχι αποσπασμένοι υπάλληλοι της ΔΕΗ απολαμβάνουν υπέρογκες αποδοχές σε σχέση με άλλους υπαλλήλους, που εργάζονται υπό τις ίδιες συνθήκες και εάν έχει εξεταστεί από την Διοίκηση της ΔΕΗ, η δυνατότητα άλλων οικονομικότερων λύσεων»

flashnews.gr/ M. Αλεξάκης