Στους τραπεζίτες και στον απερχόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ρίχνουν οι πολίτες της Κύπρου τις μεγαλύτερες ευθύνες για τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα της νήσου, που οδηγεί ολοταχώς τη Λευκωσία στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης.

Δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από τη Rai Consultants για λογαριασμό του Stockwatch, επιχειρεί μεταξύ άλλων να αποτυπώσει τις αντιλήψεις των πολιτών για τις ευθύνες που υπάρχουν σε σχέση με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και αναδεικνύει την σύνθετη αντίληψη που επικρατεί για τα όσα έχουν γίνει στον κλάδο.

Σε ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για τα προβλήματα στις κυπριακές τράπεζες, ποσοστό 23% απαντούν αυθόρμητα ότι ευθύνονται οι διευθυντές και τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

Ποσοστό 20% θεωρούν υπεύθυνο τον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη και ποσοστό 18% θεωρεί υπεύθυνο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Σημαντικό ποσοστό 14% εντοπίζει ευθύνες στην κυβέρνηση και άλλο 10% των ερωτηθέντων δεν εκφράζει άποψη.

Σε δεύτερη ερώτηση για το πόση ευθύνη έχουν συγκεκριμένα άτομα ή θεσμοί για την κατάσταση στις τράπεζες, ο βαθμός ευθύνης για τον τέως διοικητή φθάνει το 8,3 σε κλίμα 1 προς 10, όπου το 10 είναι «πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη».

Ο βαθμός ευθύνης του προέδρου Χριστόφια φθάνει 7,1 και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φθάνει το 7.

Τα κόμματα και οι βουλευτές έχουν ευθύνη 6,4 και 6,3 και ο νυν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας 4,7.

Ανά κομματική προέλευση, το 74% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ στις τελευταίες βουλευτικές αποδίδει πάρα πολύ μεγάλες ευθύνες στον Αθανάσιο Ορφανίδη, όπως και το 60% της ΕΔΕΚ.

Τον κ. Ορφανίδη «ενοχοποιούν» στον ίδιο βαθμό και το 30% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Άλλο 34% και 39%, αντίστοιχα, αποδίδουν αρκετά μεγάλη ευθύνη.

Σε ότι αφορά τον πρόεδρο Χριστόφια, το 56% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ αποδίδει πάρα πολύ μεγάλες ευθύνες στον κ. Χριστόφια όπως και το 51% της ΕΔΕΚ.

Πολύ μεγάλες ευθύνες αποδίδει και το 44% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ και μόλις 8% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ.

Μόνο το 11% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ τοποθετεί την ευθύνη του κ. Χριστόφια μεταξύ 7 και 9 στην κλίμα, δηλαδή του αποδίδει αρκετά μεγάλη ευθύνη.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook