Διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της ανόδου του ευρώ, παρατηρείται το τελεταίο διάστημα μεταξύ της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης.

Το ευρώ «δεν είναι επί του παρόντος» υπερτιμημένο, αν λάβει κανείς υπόψη τις μακροπρόθεσμες τάσεις, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου, προσθέτοντας ότι η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

«Εάν δει κανείς το ιστορικό πλαίσιο, η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι το ευρώ δεν είναι υπερτιμημένο αυτή τη στιγμή», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Μετά τα σχόλια του κ. Ζάιμπερτ, το ευρώ ενισχυόταν στα 1,3535 δολάρια από 1,3506 δολάρια προηγουμένως.

Την Τρίτη, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια «μεσοπρόθεσμη» συναλλαγματική ισοτιμία για το ευρώ και να κινηθεί στις παγκόσμιες αγορές με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είπε σήμερα ότι το υπερτιμημένο ευρώ πλήττει την οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία και το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) αλλά και στην ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών (G-20).

Σύμφωνα με το Dow Jones Neswires, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η υποχώρηση της κρίσης στην Ευρωζώνη εξηγεί εν μέρει την άνοδο του ευρώ, αλλά αυτή οφείλεται επίσης και στη νομισματική πολιτική άλλων χωρών.

«Υπάρχουν και πιο επιθετικοί παράγοντες: νομισματικές πολιτικής που μπορούν να εφαρμοστούν από διαφορετικές χώρες ή νομισματικές ζώνες», δήλωσε και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ θα πρέπει να αποφευχθεί ένας «νομισματικός πόλεμος».

Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι είναι θεμιτό να γίνει διάλογος με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για το ποια μπορεί να είναι λογιστική αξία του ευρώ και ποιος ο σωστός τρόπος για να φτάσουν εκεί.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε επίσης πως είναι λογικό να γίνει η συζήτηση σε επίπεδο G-20, επισημαίνοντας πως το Eurogroup θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα και οι υπουργοί Οικονομικών του G-20 το επόμενο Σαββατοκύριακο.

«Αυτή είναι η μέθοδος που προτείνουμε η οποία είναι εξ’ ορισμού η εφαρμογή μίας λογιστικής αξίας που είναι σταθερή και πάνω στην οποία μπορούμε να βασίσουμε τις προσδοκίες,» τόνισε και πρόσθεσε πως η επίδραση του ενισχυμένου ευρώ στην ανάπτυξη της Γαλλίας δεν είναι αμελητέα.

Όπως ανέφερε, το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 6,5% το τελευταίο εξάμηνο και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας έχει υπολογίσει ότι αν συνεχιστεί αυτό για ένα ακόμα έτος θα αφαιρέσει από τη γαλλική οικονομία 0,3% από τον ρυθμό ανάπτυξης.

 

in.gr