Στη λίστα των συνολικά 54 χωρών που συνεργάστηκαν για τις απαγωγές και τα βασανιστήρια, στα οποία προχώρησε η CIA μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου βρίσκονται Ελλάδα και Κύπρος.

Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Open Society Justice Initiative, υπό τον τίτλο «Η Παγκοσμιοποίηση των Βασανιστηρίων» η CIA είχε βοήθεια στις απαγωγές υπόπτων χωρίς να τηρηθεί καμία νόμιμη διαδικασία.

Μάλιστα, στο ίδιο μυστικό πρόγραμμα συμμετείχε επίσης η Γερμανία, η Βρετανία και το Ιράν.

Η Κύπρος και Ελλάδα συγκαταλέγονται στην κατηγορία των χωρών που προσέφεραν τον εναέριο χώρο τους και αεροπορικές εγκαταστάσεις στους Αμερικανούς, για μεταφορά ύποπτων τρομοκρατών.

«Σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τις προσγειώσεις των αεροσκαφών της CIA στα ελληνικά αεροδρόμια. Με βάση την έκθεση του 2006 του Ευρωκοινοβουλίου, η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για σύμπραξη στο έκτακτο πρόγραμμα των ΗΠΑ για κρατούμενους, επειδή προσφέρει ελληνικό έδαφος για στάθμευση πτήσεων οι οποίες αφορούσαν παράνομη μεταφορά κρατουμένων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι η «η μυστική κράτηση και οι επιχειρήσεις έκτακτων παραδόσεων κρατούμενων οι οποίες σχεδιάστηκαν για να εκτελεστούν εκτός Αμερικής υπό το κάλυμμα της μυστικότητας, δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν χωρίς την ενεργητική συμμετοχή των ξένων κυβερνήσεων. Και αυτές οι κυβερνήσεις πρέπει να θεωρηθούν συνυπεύθυνες».

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης τα ονόματα 136 φυλακισμένων, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρά βασανιστήρια. Το πρόγραμμα των «σκοτεινών πόλεων» ξεκίνησε  την περίοδο που στον αμερικανικό προεδρικό θώκο βρισκόταν ο Τζορτζ Μπους.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook