Μάχες με ισλαμιστές αντάρτες εξακολουθούν να διεξάγουν τα γαλλικά στρατεύματα γύρω από το Γκάο στο βόρειο Μάλι, επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, παρά το ότι όλες οι πόλεις που είχαν καταληφθεί από τους ισλαμιστές είναι και πάλι στα χέρια των συμμαχικών δυνάμεων.

Τα στρατεύματα «έχουν εμπλακεί σε ένα πραγματικό πόλεμο με τρομοκράτες» γύρω από την πόλη, επιβεβαίωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Το Γκάο απελευθερώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου με τις συμμαχικές (γαλλικές-αφρικανικές) δυνάμεις να έχουν συναντήσει λίγη σχετικά αντίσταση.

Φεύγοντας από το κέντρο των πόλεων, «συναντάς τους τζιχαντιστές που έμειναν πίσω», είπε ο Λε Ντριάν σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Μαρτυρίες από την πόλη αναφέρουν πάντως ότι τα συμμαχικά στρατεύματα καταδιώκουν ισλαμιστές νοτιότερα, προς το Ανσόνγκο.

Οι μαχητές, όπως είπε ακόμη, έχουν χρησιμοποιήσει ρουκέτες κατά των γαλλικών και μαλινέζικων δυνάμεων.

Εκατοντάδες μαχητές έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών, είπε ακόμη, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις απώλειες γιατί «δεν μπαίνω σε λογιστικές ασκήσεις», όπως εξήγησε.

Οι γαλλικές δυνάμεις έχουν μόνο ένα νεκρό.

Με όλο το βόρειο Μάλι (ή τουλάχιστον τις λίγες πόλεις και όχι την αχανή έρημο) ξανά υπό τον κυβερνητικό έλεγχο, η Γαλλία θα αρχίσει –«αν όλα πάνε καλά», υπενθυμίζει το Παρίσι– μέσα στον Μάρτιο να αποσύρει τους 4.000 στρατιώτες που είχε στην αφρικάνική χώρα.

Πάντως, παρά την εκδίωξη των ισλαμιστών, η κυβέρνηση του Μάλι εξακολουθεί να παραμένει αδύναμη και αδυνατεί να ελέγξει πλήρως τη χώρα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook