Οι βρετανικές και οι αμερικανικές εποπτικές Αρχές επέβαλαν πρόστιμα συνολικού ύψους 390 εκατ. λιρών (450 εκατ. ευρώ) στην Royal Bank of Scotland για την εμπλοκή της στην υπόθεση χειραγώγησης του επιτοκίου Libor.

Η τράπεζα καλείται συγκεκριμένα να καταβάλλει 87,5 εκατ. λίρες στην βρετανική Αρχή Οικονομικών Υπηρεσιών (Financial Services Authority). Άλλα 300 εκατομμύρια λίρες θα καταβληθούν στις αμερικανικές εποπτικές Αρχές, τα οποία θα εξοικονομηθούν από την μερική επιστροφή καταβληθέντων και την μείωση των προβλεπόμενων μπόνους.

Η RBS πέτυχε μάλιστα την μείωση κατά του 30% του προστίμου γιατί δέχτηκε να συνεργαστεί με τη FSA σε αρχικό στάδιο των ερευνών.

Πρόκειται για πρόστιμα σημαντικά βαρύτερα (κατά 100 εκατομμύρια λίρες για την ακρίβεια) από αυτά που επιβλήθηκαν πέρυσι στην Baclays επίσης για το θέμα της χειραγώγησης του Libor.

Υπολείπονται όμως κατά πολύ από τα 940 εκατομμύρια λίρες που θα καταβάλλει η ελβετική UBS.

Η RBS ανήκει ακόμα και σήμερα στο βρετανικό δημόσιο, τέσσερα χρόνια μετά την εξαγορά της εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Για μια «θλιβερή ημέρα για την τράπεζα» μίλησε ο πρόεδρός της, Φίλιπ Χάμπτον και εξήγησε ότι «υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα συστήματα και τους ελέγχους αλλά και στην ακεραιότητα μικρής ομάδας των υπαλλήλων μας»

Στον εσωτερικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι 21 υπάλληλοι της τράπεζας εμπλέκονται στις εν λόγω πρακτικές. Όλοι έχουν απολυθεί ή έχουν τιμωρηθεί.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, χαρακτήρισε «απόλυτα απαράδεκτη» τη συμπεριφορά των αντικριστών ενώ υπογράμμισε ότι το πρόστιμο θα καταβληθεί από την τράπεζα και όχι τους πολίτες.

Οι έρευνες των Αρχών έδειξαν ότι αντικριστές της RBS συνεργάζονταν στο διάστημα 2006-2010 με άλλους αντικριστές για την χειραγώγηση του επιτοκίου Libor και κυρίως αυτού που αφορά το επιτόκιο του γεν και του ελβετικού φράγκου. Σύμφωνα με τις Αρχές οι προσπάθειες χειραγώγησης συνεχίζονταν ακόμα και όταν άρχισαν οι έρευνες κατά της τράπεζας.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook