Ένα αφιέρωμα στο μουσικό πορτραίτο του πιο ολοκληρωμένου και αντιπροσωπευτικού βιολάτορα της Κρήτης, του Γεραπετρίτη Βαγγέλη Βαρδάκη, βιντεοσκοπήθηκε από το συνεργείο της δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής «Ελλήνων δρώμενα» που προβάλλεται από την ΕΤ3.

Η βιντεοσκόπηση ξεκίνησε την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου με πλάνα από την πόλη της Ιεράπετρας.

Η παραγωγή που θα προβληθεί σε ένα μήνα από την τηλεόραση της ΕΤ3, θα είναι μια διαφήμιση για τον Δήμο Ιεράπετρας μιας και όλα τα γυρίσματα έγιναν σε αρκετά παραδοσιακά χωριά του Δήμου.

Το αφιέρωμα είναι ένα οδοιπορικό στην μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης και πιο συγκεκριμένα της περιοχής Ιεράπετρας με αυθεντικούς εκφραστές τους βιολατόρους της περιοχής.

Γυρίσματα έγιναν στο παραδοσιακό χωριό Μοναστηράκι με την χορευτική ομάδα Ιεράπετρας με υπεύθυνο τον Νίκο Μεταξάκη, στο Καβούσι με τον βιολάτορα Γιώργο Κανιτάκη, στην αρχαία ελιά του Καβουσίου με τον Παχειναμιώτη βιολάτορα Μηνά Κοϊνάκη, στην Ανατολή Ιεράπετρας με παραδοσιακό κρητικό γλέντι με Ανατολιώτες χορευτές, στο Σταυροχώρι, και στην πόλη της Ιεράπετρας με το βιολάτορα Νίκο Χριστοδουλάκη.

Σε όλα τα γυρίσματα συμμετείχε το συγκρότημα του Βαγγέλη Βαρδάκη με το λαουτιέρη Μανόλη Λιαπάκη, τους κιθαρίστες Αντώνη Μπαριταντωνάκη και Γιώργο Φραγκάκη.

 Οι πρωταγωνιστές μίλησαν για την μουσική παράδοση της περιοχής, για τα ήθη και έθιμα του τόπου, για την μουσική τους παιδεία και τις μουσικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Προβλήθηκαν παραδοσιακοί χοροί της περιοχής με αυθεντικά στοιχεία όπως πηδηχτός, ξενομπασάρης, πρινιανός.

«Ελλήνων δρώμενα»

Η τηλεοπτική εκπομπή “Ελλήνων δρώμενα” είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 που ξεκίνησε το 2008 και φέτος από 27 Ιανουαρίου προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 6 το απόγευμα.

Η σειρά είναι ένα οδοιπορικό πάνω στη σύγχρονη ελληνική ανθρωπογεωγραφία με επίκεντρο τη μουσική και το χορό σε συνδυασμό με την έννοια του ταξιδιού και του μύθου.

Η εκπομπή εστιάζει το φακό της στα «ηχητικά τοπία» και ερευνά τον κόσμο της μουσικής που ακούμε, με πρωταγωνιστές τους καθημερινούς ανθρώπους.

Στο φετινό της ταξίδι από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης, αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.

Σκηνοθέτης της εκπομπής είναι ο Αντώνης Τσάβαλος, ένας άνθρωπος που έχει εργαστεί για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση από το 1988. Τα τελευταία χρόνια σκηνοθετεί αποκλειστικά εκπομπές καθαρά πολιτιστικές για τους κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στην εκπομπή της Ε.Τ. «Παρασκήνιο» τα τελευταία χρόνια έχει σκηνοθετήσει δεκάδες πορτρέτα και θέματα που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό. Το 1989 τιμήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ. με Κρατικό βραβείο ποιότητας και με τιμητική διάκριση στο φεστιβάλ Δράμας, για την ταινία «Γραφείο Ιδεών».

Τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την διεύθυνση της παραγωγής έχει αναλάβει η Μαρία Τσαντέ, με πλούσια εμπειρία στην διοργάνωση μουσικών παραγωγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην οργάνωση και τη διεύθυνση θεατρικών, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών από την αρχική σύλληψη μέχρι την τελική πραγμάτωση και αποπεράτωση του κάθε project.

Λεωνίδας Γ. Κουδουμογιαννάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook