Την πεποίθηση πως οι λύσεις που προκρίνονται από την κυβέρνηση αναφορικά με τα προβλήματα των αγροτών «δεν έχουν να κάνουν μόνο με επιδοτήσεις και χρήματα», αλλά οδηγούν στην επίλυση «διαρθρωτικών προβλημάτων» του κλάδου, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, στον απόηχο της επιφύλαξης με την οποία υποδέχτηκαν οι αγρότες το πακέτο των κυβερνητικών παροχών στο οποίο κατέληξαν το βράδυ της Τετάρτης οι τρεις συμπολιτευόμενοι αρχηγοί.

Σε ό,τι αφορά το ποσό της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Τσαυτάρης, σχολίασε ότι αυτή τη χρονική στιγμή το εν λόγω μέτρο είναι εφικτό.

Στρέφοντας το βλέμμα του στο μητρώο των αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι από την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι εκ των 300.000 εγγεγραμμένων αγροτών που δικαιούνταν επιστροφή ΦΠΑ, περίπου 20.000 έως 30.000, δεν ήταν πραγματικά δικαιούχοι, κάνοντας λόγο για ένα υπερβολικό νούμερο, με την επιστροφή να αγγίζει το 220% του εισοδήματός τους.

Όσον αφορά τα εξυπηρετούμενα δάνεια προς την Αγροτική Τράπεζα, ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε πως θα υπάρξει ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος.

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σχολίασε ότι οι δύο πλευρές, αγρότες και κυβέρνηση, πρέπει να δώσουν τα χέρια, να δουλέψουν περισσότερο καθώς όσο συρρικνώνεται η «πίτα», τόσο τα κομμάτια που αναλογούν στους δικαιούχους θα μικραίνουν και στο τέλος δεν θα φτάνουν για κανέναν.

«Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί στην ίδια πλευρά» κατέληξε ο κ. Τσαυτάρης.

Παρά ταύτα, αβεβαιότητα επικρατεί ακόμα αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσουν οι αγρότες έναντι των παροχών που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, καθώς προγραμματίζουν εντός της Πέμπτης συνελεύσεις στα σημεία συγκέντρωσης, για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάσης τους.

Την απογοήτευσή του για το πακέτο το μέτρων που συναποφάσισαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Βάγγος, μέλος του πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου Αγροτών απο τη Βοιωτία, ζητώντας από την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να τους αντιμετωπίσουν με όρους αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι οι έλληνες αγρότες πληρώνουν το ακριβότερο πετρέλαιο στην Ευρώπη.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook