Η ιστορία έχει δείξει ότι χρειάζεται, τουλάχιστον, μία Σύνοδος Κορυφής «ναυάγιο» για τον προϋπολογισμό των «27» πριν οι ηγέτες συμφωνήσουν για τα κοινοτικά ταμεία: Από αυτή την άποψη, έχει ήδη εκπληρωθεί μία προϋπόθεση επιτυχίας για τη Σύνοδο που ξεκινά την Πέμπτη, συνέχεια της άκαρπης συνάντησης του περασμένου Νοεμβρίου για την περίοδο 2014-2020.

Κάθε χώρα από τα στρατόπεδα των «πληρωτών» και των «αποδεκτών» ζητά διάθεση συμβιβασμού από τους υπόλοιπους με αφετηρία συζήτησης την πρόταση Ρομπάι για προϋπολογισμό σχεδόν 1 τρισ. ευρώ, και το μόνο στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι η δυσκολία των διαπραγματεύσεων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό, είπε την παραμονή της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι. Αξιωματούχος της ΕΕ, ανέφερε πάντως, ότι ο Ρομπάι θα ήθελε να δει (και θα το προτείνει) ενίσχυση των προγραμμάτων κατά της ανεργίας των νέων, όπως και προς την έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (γνώστης καλύτερα από όλους του τι σημαίνει ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση για χρήματα) εμφανίστηκε μάλλον αισιόδοξος: «Οι χώρες της ΕΕ έχουν πλησιάσει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό» είπε, προβλέποντας μάλιστα ότι θα υπάρξει συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο.

Το τοπίο περιπλέκει το πολιτικό σκηνικό που αντιμετωπίζει ο κάθε ηγέτης στην πρωτεύουσα της χώρας του. Ο ιταλός Μάριο Μόντι, που οδεύει σε εκλογές, έχει κάθε λόγο να κάνει τα πάντα για να μην γυρίσει «με άδεια χέρια» στη Ρώμη. Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που μαζί με τη δυσαρέσκεια που αντιμετωπίζει για την σκληρή λιτότητα έχει να αντιμετωπίσει και τη δυσφορία των Ισπανών για τα κρυφά ταμεία του κόμματός του, χρειάζεται επιτακτικά μία νίκη για τη Μαδρίτη.

Η Βρετανία κρατά την σκληρότερη στάση στο στρατόπεδο των «πληρωτών» ζητώντας γενναίες περικοπές, με τον Ντέιβιντ Κάμερον να έχει ήδη ανεβάσει τους τόνους στο «ιντερλούδιο» των δύο Συνόδων με το δημοψήφισμα. Δανία, Σουηδία, Ολλανδία και Αυστρία θέλουν επίσης «ορθολογικότερη κατάρτιση» των κονδυλίων, τόσο στο ύψος τους όσο και στον προορισμό τους.

Το Βερολίνο από την πλευρά του «γνωρίζει ότι θα αυξηθούν όσα καταβάλει», όπως ανέφερε αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης την Τετάρτη. «Η λύση όμως δεν είναι να υπογραφεί άλλη μια γερμανική επιταγή, αλλά η πρόθεση συμβιβασμού από όλες τις πλευρές», τονίστηκε. Από την άλλη πλευρά, το Παρίσι θέλει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το πλήγμα στις αγροτικές επιδοτήσεις -των οποίων είναι σημαντικός αποδέκτης.

Το ζήτημα απασχόλησε σίγουρα την Μέρκελ και τον Ολάντ την Τετάρτη στην «ποδοσφαιρική» συνάντηση Κορυφής στο Παρίσι. Παρακολουθώντας το φιλικό Γαλλίας-Γερμανίας στο Stade de France, οι δύο ηγέτες ζέσταναν τις ικανότητές του προ της, δύσκολης όπως προδιαγράφεται, συνάντησης στις Βρυξέλλες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook