Η Ελλάδα θα απολέσει περίπου το 30% των κεφαλαίων που λαμβάνει από τα ταμεία συνοχής και ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη χρηματοδοτική περίοδο 2014 - 2020, σε σχέση με την επταετία 2007 - 2013, σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Roland Berger με την οποία θα είναι «εξοπλισμένος» ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στην κρίσιμη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, η έκθεση της Roland Berger προβλέπει πως, με τον τρόπο που γίνεται η κατανομή των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, η χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα κατά την ερχόμενη επταετία θα ανέλθει στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 20,4 δισ. που έλαβε κατά την περίοδο 2007 - 2013. Στο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς προσέρχεται καλά προετοιμασμένος για να παλέψει για κονδύλια μεγαλύτερα των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εάν τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα όντως μειωθούν, το κάθε ευρώ που θα δοθεί θα συμβάλει 1,45 έως 2 ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ, με προϋπόθεση ότι οι προβλέψεις για ανάκαμψη της χώρας μας θα γίνουν πραγματικότητα. Συνεπώς η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας θα ενισχυθεί το πολύ έως 28 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος επταετίας.

Στον αντίποδα όμως, όπως φέρεται να εκτιμά η Roland Berger, σε περίπτωση που τα επίπεδα χρηματοδότησης για την Ελλάδα παραμείνουν σταθερά στα 20,4 δισ., τότε το ΑΕΠ της χώρας μας θα αυξηθεί κατά 33 έως 46 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα μεταξύ 147.000 και 203.000 θέσεις εργασίας και βοηθώντας στη μείωση της ανεργίας κατά 3,8 έως 5,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα τεθεί επί τάπητος η οριστικοποίηση του Πολυετούς Οικονομικού Πλαισίου (MFF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά κοινοτικές χρηματοδοτήσεις ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την περίοδο 2014 - 2020. Το εν λόγω ζήτημα παρέμεινε ανεπίλυτο παρά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου αναφορικά με τον κοινοτικό Προϋπολογισμό του 2013, εγκρίνοντας δαπάνες συνολικού ύψους 132,84 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

 

skai.gr