Όταν, προ μηνός περίπου, είχε γίνει γνωστό πως η «μητέρα» όλων των χρηματιστηρίων, η αμερικανική αγορά της Νέας Υόρκης (σωστότερα η μητρική/διαχειρίστρια εταιρεία των ΝΥSE Euronext), θα περνούσε υπό τον έλεγχο του γερμανικού χρηματιστηρίου, καθώς η πρόταση του Deutsche Boerse για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του New York Stock Exchange ήταν μακράν η προτιμητέα από τους μετόχους, ξέσπασε πραγματικός σάλος στις ΗΠΑ.

Οικονομολόγοι, διαχειριστές κεφαλαίων, επιχειρηματίες, ακόμα και Γερουσιαστές, έσπευσαν να ψέξουν τη διοίκηση και τους μετόχους του ΝΥSE πως παρέδιδαν την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά στον έλεγχο ξένων. Η πραγματικότητα όμως ήταν πως οι Γερμανοί του Deutsche Boerse προσέφεραν 10,2 δισ. δολάρια για το αμερικανικό χρηματιστήριο, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Από επιχειρηματικής απόψεως ήταν ένα deal απόλυτα συμφέρον για τους μετόχους της… Wall Street.

Όμως μερικοί δεν συμβιβάστηκαν. Άλλοι ήλπιζαν πως το μέγεθος, η συνδυασμένη ισχύς μιας τέτοιας συνένωσης κορυφαίων αγορών και η πίεση από πολλές πλευρές θα αναγκάσουν -μιας και το ζήτημα παραμένει υπό την έγκρισή τους- τις αμερικανικές αντιμονοπωλιακές αρχές να μην δώσουν το πράσινο φως σε μια τέτοια κίνηση, κι έτσι να «σωθεί» η αμερικανική ταυτότητα της αγοράς.

Κάποιοι άλλοι όμως προχωρούν σε πιο άμεσες και απτές λύσεις. Αυτοί οι κάποιοι είναι οι διοικούντες την τεχνολογική αγορά του Nasdaq και την καναδική πλατφόρμα συναλλαγών ICE, οι οποίοι κατέθεσαν αντιπρόταση για την εξαγορά του ΝΥSE Euronext μακράν καλύτερη της «γερμανικής», αφού αποτιμά τη διαχειρίστρια εταιρεία στα 11,3 δισ. δολάρια! Τουτέστιν, 1,1 δισ. δολάρια ή 27% υψηλότερα από την προσφορά του Deutsche Boerse…

Είναι προφανές πως αυτή η σχεδιαζόμενη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών -με την προσθήκη δε και ενός σημαντικότατου «καναδικού» παίκτη- ενέχει πολύ περισσότερους κινδύνους να μην λάβει την έγκριση των αντιμονοπωλιακών αρχών.

Τη… δουλειά της όμως την έκανε ήδη, μιας και η διοίκηση του ΝΥSE ζήτησε από τους μετόχους να μην συναινέσουν στην εξαγορά από το γερμανικό χρηματιστήριο, πριν «εξετάσουν την ανταγωνιστική προσφορά που δέχθηκαν»…

Ο «πόλεμος» της Wall Street τώρα αρχίζει!

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook