Ιταλοί επιστήμονες ξεκίνησαν εργασίες για μια μεγάλης κλίμακας αποκατάσταση της ρωμαϊκής πόλης της Πομπηίας, η οποία είχε καταστραφεί περίπου δύο χιλιάδες χρόνια πριν από την έκρηξη του Βεζούβιου, και σήμερα κινδυνεύει εκ νέου από τη Φύση και τον άνθρωπο.

Το πρόγραμμα για την αποκατάσταση των αρχαιοτήτων συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ με 41,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικοί πόροι που έχουν εκταμιευτεί ανέρχονται σε 105 εκατ. ευρώ.

Έπειτα από την έκρηξη του 79 μ.Χ πολλά κτήρια της πόλης θάφτηκαν κάτω από στρώμα ηφαιστειακής στάχτης και διατηρήθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση, δίνοντας στους αρχαιολόγους μια πληρέστατη εικόνα μιας ρωμαϊκής πόλης και των συνηθειών των κατοίκων της. Ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες, κάποια από αυτά τα κτήρια άρχισαν να καταστρέφονται λόγω των ρύπων που προέρχονται από τη Νάπολη, των κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και των τουριστών.

Μάλιστα, το 2008 η Πομπηία κηρύχθηκε από την ιταλική κυβέρνηση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η πρώτη ανακάλυψη τμήματος της άλλοτε πλούσιας ρωμαϊκής πόλης έγινε το 1592, κατά τις εργασίες για την κατασκευή υπόγειου υδραγωγείου.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook