Η Σοβιετική Ένωση εισήλθε στη σφαίρα του παρελθόντος στα τέλη του 1991, θέτοντας οριστικό τέλος στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και του ιδεολογικού ανταγωνισμού που τον συνόδευσε.

Ωστόσο, περίπου 22 χρόνια αφότου η ερυθρά σημαία κατέβηκε από τον ιστό του Κρεμλίνου, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά αρχεία που σφράγισαν την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος… λείπει.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1991, 18 ημέρες πριν την επίσημη διάλυση της ΕΣΣΔ και 17 ημέρες προτού ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτηθεί από την ηγεσία της έκπτωτης υπερδύναμης, ο τότε ηγέτης της Λευκορωσίας, Στάνισλαβ Σούσκεβιτς, φιλοξένησε τους προέδρους της Ρωσίας, Μπόρις Γιέλτσιν, και της Ουκρανίας, Λέονιντ Κραβτσούκ, για έναν γύρο κρυφών συνομιλιών στο δάσος της Μπελοβέζα.

Οι τρεις ηγέτες συνυπέγραψαν μία συμφωνία η οποία όριζε πως «Η ΕΣΣΔ έχει πάψει να υπάρχει ως υποκείμενο διεθνούς νομοθεσίας και γεωπολιτικής πραγματικότητας», συμβάλλοντας στην αποτυχία των προσπαθειών Γκορμπατσόφ να διατηρήσει την Ένωση, και υποχρεώνοντάς τον να παραιτηθεί από την προεδρία της Σοβιετικής Ένωσης ανήμερα τα Χριστούγεννα, ομολογώντας παράλληλα την κατάργηση του αξιώματός του.

Ωστόσο, το αυθεντικό έγγραφο που υπογράφηκε από την τριανδρία Γιέλτσιν, Σούσκεβιτς και Κραβτσούκ, έχει… χαθεί από τα αρχεία, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Σούσκεβιτς, στο πλαίσιο των ερευνών του για τη συγγραφή των απομνημονευμάτων του.

Το πλήγμα ίσως να φαντάζει… μικρό, ωστόσο συνιστά ένα «τράυμα» στην προσπάθεια των ιστορικών να κατανοήσουν τον «δρόμο της απώλειας» που ακολούθησε η ΕΣΣΔ στην πορεία της προς την πτώση.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook