Ένοχοι κρίθηκαν τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους για την πολύκροτη υπόθεση πριν από οκτώ χρόνια, «Ήλιος».

Τον Αύγουστο του 2005 έχασαν τη ζωή τους 121 επιβάτες στην αεροπορική τραγωδία της εταιρείας «Ήλιος».

Το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας καταδίκασε  τους Δημήτρη Πανταζή, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Κικκίδη, Διευθυντή Πτητικών Επιχειρήσεων και το Γιάνκο Στοϊμένοφ, Αρχιπιλότο της εταιρείας για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή σε ποινές φυλάκισης 123 ετών, τον καθένα, επικυρώνοντας ουσιαστικά την πρωτόδικη απόφαση της Δικαιοσύνης.

Ωστόσο εκτιτέα είναι μόνο τα 10 χρόνια, ενώ μετά την αναγνώριση από το δικαστήριο στους κατηγορουμένους του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου, η ποινή τους μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα. Έτσι ο καθένας από τους τρεις καταδικασθέντες  υπολογίζεται ότι θα πρέπει να καταβάλλει περίπου  80.000 ευρώ για τη μετατροπή της ποινής του, όπως προβλέπει ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος που δίνει το δικαίωμα εξαγοράς σε ποινές έως 10 χρόνια, εφόσον τους  έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Το δικαστήριο αθώωσε το μηχανικό Άλαν Ίργουϊν, που είχε ελέγξει το μοιραίο αεροσκάφος την ημέρα της μοιραίας πτήσης. Ο Ίργουϊν είχε κριθεί ένοχος πρωτοδίκως από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Στη δίκη ήταν παρόντες οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους, Κώστα Δρούγκα, αισθάνονται ικανοποίηση.

Η υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας του «Ήλιος» θα εκδικαστεί εκ νέου στην Κύπρο, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επί της έφεσης που άσκησε  ο γενικός εισαγγελέας κατά  της αθωωτικής απόφασης των στελεχών της αεροπορικής εταιρείας, από το πρωτόδικο δικαστήριο.

protothema.gr