Από το μικροσκόπιο ανεξάρτητου οίκου θα περάσει η Κύπρος για το «ξέπλυμα» χρήματος, αποκάλυψε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Κόντρα στη θέση της Λευκωσίας για διεξαγωγή έρευνας από τη Moneyval ή από άλλους επίσημους θεσμούς της Ε.Ε., ο γερμανικός άξονας επιβάλλει έρευνα όπως αυτός θέλει, καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος της Ένωσης, θεωρεί ότι η Moneyval είναι σε θέση να εξετάσει μόνο το νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου και όχι την εφαρμογή της νομοθεσίας και των διαδικασιών καταπολέμησης του «ξεπλύματος».

Προωθείται, επίσης, να συμπεριληφθούν τα ευρήματα του ανεξάρτητου οίκου στο Μνημόνιο, προκειμένου να αποτελεί υποχρέωση της Κύπρου και δέσμευση για την εκχώρηση δανείου στη χώρα.

Πάντως, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος φρόντισε να διευκρινίσει πως προσωπική του άποψη είναι ότι πολλές από τις κατηγορίες που δέχεται η Κύπρος δεν ισχύουν. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα επίτευξης συμφωνίας επί του Μνημονίου, ο επίσημος της Ευρωζώνης παρέπεμψε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου.zougla.gr