Την αύξηση της συμμετοχής των ευρωπαϊκών ταμείων, σε ζητήματα μετανάστευσης για όσα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υποστεί πλήγμα από την κρίση αποφάσισε χθες (6 Φεβρουαρίου) η Oλομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, το ποσοστό συμμετοχής φθάνει έως και 95%.

Υιοθετώντας δύο σχετικές εκθέσεις, οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τις δυσκολίες συγχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη μέλη λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Λετονία) σε θέματα που αφορούν στη μετανάστευση και τόνισαν την ανάγκη να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής της ΕΕ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αλληλεγγύη και Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών».

«Για μια πολύ θετική για την Ελλάδα εξέλιξη που ελαφρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό στη δύσκολη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης» έκανε λόγο ο εισηγητής των εκθέσεων για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αναπληρωτής συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε θέματα μετανάστευσης στην Ευρωβουλή, ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Παπανικολάου.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων.

Το ποσοστό συμμετοχής της ΕΕ αυξάνεται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο 70%, και συνεπώς μειώνοντας το ποσοστό της συγχρηματοδότησης των κρατών μελών. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, αναφορικά με συγκεκριμένες προτεραιότητες σε κράτη μέλη που καλύπτονται και από το Ταμείο Συνοχής, το ποσοστό συμμετοχής της ΕΕ φθάνει έως και 95%.

«Αποτελεί αισιόδοξο γεγονός το ότι οι εταίροι μας εν μέσω της οικονομικής κρίσης αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη για επίδειξη αλληλεγγύης σε κράτη μέλη, όπως η χώρα μας, που σηκώνουν για λογαριασμό ολόκληρης της Ε.Ε. δυσανάλογο βάρος στον τομέα αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών» σημειώνει ο κ. Παπανικολάου.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook