Καζάνι που βράζει θυμίζει ολόκληρη η Βιάννος λόγω των τελευταίων εξελίξεων και της κατάργησης των υπηρεσιών με αποκορύφωμα την κατάργηση του Ειρηνοδικείου. Οι Βιαννίτες με άρθρο τους στην εφημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου \”Βιαννίτικες Αθιβολές\” εκφράζουν την αγανάκτησή τους:

\”Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του Δήμου Βιάννου νοιώθουμε ότι η ελληνική πολιτεία με τις ενέργειές της προσπαθεί να υποβαθμίσει την ζωή μας λες και έχει «βάλει» σκοπό να μας διώξει βίαια από τον τόπο μας.

Στο πλαίσιο της νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του Προγράμματος «Καλλικράτης» ο Μαρτυρικός Δήμος μας παρέμεινε αυτόνομος (λόγω ορεινότητας).

Έκτοτε οι Δημόσιες υπηρεσίες και οι υπηρεσίες των κοινωφελών οργανισμών αντί να στελεχώνονται και να βελτιώνονται, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες του Δήμου μας, συρρικνώνονται ή υπολειτουργούν με τελική έκβαση την διακοπή της λειτουργίας τους.

Το κατάστημα του ΟΤΕ έκλεισε, το υποκατάστημα της ΔΕΗ έκλεισε και η περιοχή μας εξυπηρετείται από το υποκατάστημα της ΔΕΗ Αρκαλοχωρίου, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έκλεισε για να αναβαθμισθεί το παράρτημα Αρκαλοχωρίου το οποίο πλέον εξυπηρετεί και τους Βιαννίτες.

Το Ειρηνοδικείο Βιάννου, το πιο απομακρυσμένο στο νομό Ηρακλείου, διέκοψε οριστικά την λειτουργία του παρ’ ότι πρόσφατα (Αύγουστος 2012) ο τότε και σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε στη Βουλή ότι «αποφάσισε!!!» να παραμείνει το Μεταβατικό Ειρηνοδικείο στη Βιάννο.

Το Μεταβατικό Ειρηνοδικείο δεν λειτούργησε ποτέ και οι κάτοικοι της Βιάννου πρέπει να διανύσουν έως και 75+75 χιλιόμετρα για μια υπόθεση τους μέσα από ένα κακό οδικό δίκτυο και χωρίς απευθείας συγκοινωνία για το Ειρηνοδικείο Καστελίου.

Η δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος Βιάννου είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτη.

Ο Πυροσβεστικός Σταθμός στο Δήμο Βιάννου που εδρεύει στα Αμιρά και είναι «ο φρουρός» της περιοχής μας, βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό καθεστώς κατάργησης με σκοπό να δημιουργηθεί νέος Πυροσβεστικός Σταθμός στο όμορο δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Πρόσφατα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη «διαβεβαίωσε;» ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησής του!

Σημειωτέον ότι στην περιοχή μας είναι το δάσος του Ομαλού, από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα πευκοδάση της Κρήτης, ενταγμένο σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 -GR4310006-.

Το Λύκειο Βιάννου ένα από τα ιστορικότερα και το δεύτερο χρονολογικά ιδρυθέν της Ελληνικής Περιφέρειας, σχεδόν κάθε χρόνο βρίσκεται υπό κατάργηση. Ενώ τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας είναι υπό προτεινόμενη συγχώνευση.

Το Γραφείο Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων υπολειτουργεί και είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των αγροτών μας.

Παρ’ ότι ένα μεγάλο κομμάτι του Δήμου μας έχει κηρυχτεί πυρόπληκτος περιοχή, μετά την καταστροφική φωτιά του καλοκαιριού (που δεν θα είχε αυτές τις καταστροφικές συνέπειες αν κάποιος δεν βιαζόταν να απομακρύνει τα πυροσβεστικά αεροπλάνα), οι κάτοικοι που έχουν υποστεί καταστροφές σε σπίτια και φυτική παραγωγή μέσα από ένα δαίδαλο νόμων και γραφειοκρατίας δεν έχουν αποζημιωθεί και πιθανόν και να μην αποζημιωθούν.

Ο Δήμος μας αν και είναι ορεινός για το επίδομα θέρμανσης θεωρείται πεδινός, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε ότι για το πετρέλαιο θέρμανσης και μόνο για τα σχολεία της περιοχής αναγνωρίζεται ορεινός.Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων δεν λειτουργεί στο Δήμο μας (η εφορία για τους Βιαννίτες είναι στο Ηράκλειο) ενώ σε όμορο δήμο θα λειτουργούν δύο (2) Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων σε απόσταση οκτώ (8) χιλιομέτρων μεταξύ τους.

Στο Δήμο μας εκτελείται το έργο «παράκαμψη Άνω Βιάννου», ένα έργο πολυδιαφημισμένο που υποστηρίχθηκε!!! από όλη την ιεραρχία των διοικούντων και κυβερνώντων με βιτρίνα την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της Άνω Βιάννου.

Αυτό φυσικά είναι το ελάχιστο γιατί το σημαντικό – καταστροφικό είναι ότι μετά την αποπεράτωση του έργου θα λειτουργήσει (σύμφωνα με υπάρχουσα απόφαση του 2008) και το δεύτερο λατομείο στη λατομική περιοχή Βαχού που βρίσκεται μέσα σε περιοχή Natura 2000 -GR4310006-.

Ο σημερινός περιφερειάρχης έχει δεσμευθεί από τον Απρίλη του 2011 ότι θα φέρει το θέμα του αποχαρακτηρισμού της λατομικής περιοχής Βαχού στο Περιφερειακό Συμβούλιο (εναρμονιζόμενος και με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βιάννου -Σεπτέμβριος 2011-).

Δυστυχώς, δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα.

Σημειωτέον ότι η δραστηριότητα του λειτουργούντος σήμερα λατομείου της εταιρείας «Α. Κεγκέρογλου & ΣΙΑ Ο.Ε.» εκτός όλων των άλλων καθιστά αδύνατη την στεγανοποίηση της δεξαμενής του γειτνιάζοντος προϋπάρχοντος ΧΥΤΑ Βιάννου (που έχει χρηματοδοτηθεί από κοινοτικό πρόγραμμα) με αποτέλεσμα και την συνεχή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

Αλήθεια εκτός των άλλων, που είναι οι κάθετοι δρόμοι ή έστω ο κάθετος δρόμος που θα ενώνει, με ασφάλεια, τα νότια παράλια του Δήμου μας με τον κεντρικό δρόμο Ιεράπετρα – Ηράκλειο για την μεταφορά των αγροτικών προϊόντων και την τουριστική ανάπτυξη;

Αναλογιζόμενη όλα τα παραπάνω και όχι μόνο, μια γερόντισσα Βιαννίτισα μας είπε «παιδιά μου όλοι αυτοί οι μανδαρίνοι της πολιτικής κατάντησαν την Βιάννο μετόχι και αφού κανένας δεν μας συλλογάται πρέπει να σώσουμε με κάθε τρόπο εμείς τον τόπο μας και ‘μάς».\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook