«Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Η αφορμή για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού για το Ρέθυμνο», ήταν το θέμα της επιτυχημένης συνάντησης των παραγωγικών Φορέων της πόλης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμτπη στο Δημαρχείο. Η πρωτοβουλία της συνάντησης άνηκε στην Κ.Ε.ΔΗ.Ρ και την Οργανωτική επιτροπή του Καρναβαλιού .

Το κάλεσμα είχε αποδέκτες το ΕΒΕ, τον ΟΕΒΕΡ, το Σύλλογο Ξενοδόχων, το Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Σύλλογο Εστίασης, τα Κέντρα Διασκέδασης και τη Δημοτική Κοινότητα. Από την πλευρά του Δήμου παρέστησαν ο Δήμαρχος, το Δ.Σ. της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ, η Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού και εκπρόσωποι ομάδων.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν σύσσωμο το ΔΣ του Συλλόγου Ξενοδόχων και το ΔΣ του Σωματείου Εστίασης, καθώς και οι πρόεδροι και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων, του Εμπορικού Συλλόγου, του ΟΕΒΕΡ, των Κέντρων Διασκέδασης και της Δημοτικής Κοινότητας.

Το πρωί της ίδιας ημέρας είχε προηγηθεί συνάντηση της κ. Πέπης Μπιρλιράκη, αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τουρισμού με την κ. Μαίρη Λιονή, αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, με το ίδιο θέμα όπου και τέθηκαν και οι στόχοι προς συζήτηση.

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο κάλεσμα από πλευράς διοργανωτών, προς κάθε κατεύθυνση, ξεκινώντας από τον επιχειρηματικό κλάδο της πόλης.

Η κ. Μπιρλιράκη, ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην 20χρονη πορεία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, ανέλυσε τα στοιχεία που το καθιστούν σημαντικό ως το μαζικότερο πολιτιστικό γεγονός της Κρήτης.

Όπως τόνισε το «προϊόν» Καρναβάλι είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας ολόκληρης της ρεθεμνιώτικης κοινωνίας και είναι πλέον ώριμο και έτοιμο να δημιουργήσει την αφετηρία – βάση για τον χειμερινό τουρισμό. «Ο Δήμος Ρεθύμνου δηλώνει έτοιμος να στηρίξει ένα χειμερινό πρόγραμμα με υποδομές, αν οι ξενοδόχοι διαθέσουν κλίνες και οι επιχειρηματίες του τουρισμού, συντονιστούν και οργανωθούν μεταξύ τους, ώστε να δημιουργήσουν μια ζωντανή ενεργή αγορά».

Το Καρναβάλι, αποτελεί την μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη εκδήλωση του Νομού, αλλά και της Κρήτης. Η φετινή επέτειος, αποτελεί τον προάγγελο του μεγάλου εορτασμού της συμπλήρωσης των 100 χρόνων καρναβαλικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθεί το 2014.

Το μέγεθος και η φήμη της εκδήλωσης τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν περάσει τα σύνορα της Κρήτης, αφού σύμφωνα με τον απολογισμό το 2012 στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι συμμετείχαν: 43 ομάδες που αποτελούνταν από 12.000 Καρναβαλιστές. Υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν περισσότερα από 100.000 άτομα, Ρεθεμνιώτες και επισκέπτες της πόλης από όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Δεκάδες χιλιάδες ακόμη το παρακολούθησαν από τις τηλεοράσεις τους. Οι πληρότητες των περισσότερων ξενοδοχείων που άνοιξαν πέρυσι έφτασαν στο 100%. Τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα εστίασης πέτυχαν σημαντικούς τζίρους. Για την διοργάνωση του 2013, οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 45 και τα μέλη των ομάδων αναμένεται να φτάσουν τις 15.000. Οι ομάδες θα κατασκευάσουν 34 άρματα- νούμερο ρεκόρ μέχρι σήμερα.

Για την φετινή διοργάνωση έχει εκπονηθεί πρόγραμμα δημοσιότητας, με οργανωμένο Γραφείο Τύπου. Θα επιχειρηθεί ιδιαίτερα επιθετική πολιτική στην προβολή και διαφήμιση, καθώς και στην επικοινωνία. Με φιλοξενίες αποστολών ειδικευμένων δημοσιογράφων, από την Κρήτη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Τα στοιχεία αυτά καθιστούν τη διοργάνωση του Καρναβαλιού, ιδιαίτερα σημαντική καθώς πλέον πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση της πόλης κατά τη διάρκεια της χαμηλής περιόδου.
Ο άμεσος στόχος είναι η καθιέρωση του Ρεθύμνου, ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού για τις Απόκριες, σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο μεγάλος στόχος είναι η ανάδειξη του Ρεθύμνου ως τουριστικού προορισμού και την χειμερινή περίοδο, κατά την οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν τον πλούτο των εμπειριών που προσφέρει ο νομός και την αυθεντική του ταυτότητα.. Για το λόγο αυτό ξεκινά άμεσα σχέδιο κατάρτισης προγράμματος για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού. Με αφετηρία το καρναβάλι και με οργάνωση εκδηλώσεων καθ’ όλη τη δίμηνη διάρκεια του εορτασμού που θα οδηγεί στην έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν

Η Οργανωτική Επιτροπή του Καρναβαλιού ζήτησε την έμπρακτη στήριξη όλων το Φορέων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, ανοίγοντας το διάλογο για κατάθεση προτάσεων σχετικά με τη διατήρηση της διοργάνωσης στην κορυφή και το συντονισμό ενεργειών που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του, καθώς και στη συμβολή του στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Στην παρέμβαση του Δήμαρχος κος Γιώργης Μαρινάκης επισήμανε την αναγκαιότητα διαφύλαξης, ενίσχυσης και ανάπτυξης του θεσμού, καλώντας τους επαγγελματίες – επιχειρηματίες της πόλης να ανταποκριθούν και να συνεργαστούν έτσι ώστε να μην πέσει η ισχύς του θεσμού, να επιμηκυνθεί η σεζόν και να αξιοποιηθεί για τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής του Καρναβαλιού τόνισαν την ανάγκη ηθικής και οικονομικής στήριξης για την επιβίωση του Καρναβαλιού.

Το θέμα της αισχροκέρδειας και των παράνομων ψησταριών και η αποτελεσματική αντιμετώπιση τους, θίχθηκε από όλες τις πλευρές. Κοινή πρόθεση και απόφαση ήταν η λήψη δραστικών μέτρων, που θα οδηγήσουν σύντομα στην εξάλειψη των δυο αυτών φαινομένων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα δρομολογηθούν μια σειρά από δράσεις, με την εμπλοκή όλων των αρμόδιων φορέων (Υγειονομικό, Αστυνομία) αλλά και των επαγγελματιών της πόλης.

Ο ΟΕΒΕΡ ανακοίνωσε την πρόθεση του να προωθήσει στα μέλη της συνομοσπονδίας αλλά και στους επαγγελματίες ανά την Ελλάδα, οποιοδήποτε τουριστικό πακέτο που θα αφορά στη στήριξη του θεσμού.

Μια καινοτόμος πρόταση που έτυχε καθολικής αποδοχής, προήλθε από την πλευρά των καταστηματαρχών, οι οποίοι πρότειναν τη σύνταξη και κυκλοφορία ενός φυλλαδίου, το οποίο θα αναφέρει συγκεκριμένες, ενδεικτικές και προσιτές τιμές για τα φαγητά, τα ποτά και τα ροφήματα που θα πωλούνται εκείνη την ημέρα, πρόταση που και ο Δήμαρχος κ. Μαρινάκης επιδοκίμασε.

Από το Σύλλογο Εστίασης, προτάθηκε η οικονομική συμβολή όλων των επιχειρήσεων, έστω και με μικρά ποσά.

Οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου τόνισαν την πρόθεση τους για στήριξη κάθε προσπάθειας να την ανάδειξη και ισχυροποίηση του θεσμού του Καρναβαλιού. Ανάφεραν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο άνοιγμα των ξενοδοχείων αυτή την περίοδο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η πρότασή τους να διαφημίσουν στις μπροσούρες των ξένων πρακτορείων τις επιχειρήσεις που στηρίζουν το καρναβάλι περισσότερο και με υποδειγματικό επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών.

Τέλος, ανακοινώθηκε από τον κ. Τριποδιανό, η κυκλοφορία και λειτουργία τουριστικών πακέτων με προσιτές τιμές για την περίοδο του καρναβαλιού. Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία των Αθηνών, επεσήμανε.

Τέλος , η οργανωτική επιτροπή, δηλώνει ότι όποιος επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να προβληθεί μέσω του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, ή να προσφέρει τη βοήθεια ή την πρότασή του, μπορεί να επικοινωνήσει με τα γραφεία της ΚΕΔΗΡ στην Αρκαδίου 48-50, τηλ. 28310 40150 – 2 ή στο e-mail: info@kedir.gr και carnival@rethymno.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook