Στο Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών κατέληξε η διένεξη μεταξύ ενός αγρότη και ενός ζευγαριού στο Πετροκεφάλι Ηρακλείου που διατηρεί καταφύγιο στο οποίο υπάρχουν μεταξύ άλλων και παγώνια.

Η ιστορία έχει ως εξής:

Η Νεοζηλανδή Μπάρμπαρα Δουλγεράκη μαζί με τον σύζυγο της τον Φάνη Δουλγεράκη, που είναι Κρητικός, έχουν ιδρύσει από το 2006 ένα καταφύγιο για την προστασία και τη διάσωση των γαϊδουριών το «Agia Marina Donkey Rescue». Ξοδεύοντας χρόνο, χρήμα και με ψυχικό κόστος παλεύουν να φροντίσουν τα γαϊδουράκια, που εντοπίζουν κακοποιημένα, εγκαταλελειμμένα, υποσιτισμένα, άρρωστα.

Συνήθως όταν ο χρόνος «χρήσης» τους από τους ανθρώπους γι’ αυτά τα ζώα λήξει, εκείνοι τα παρατάνε γέρικα στην τύχη τους για να τα ξεφορτωθούν.

Στον χώρο όμως του καταφυγίου δεν βρίσκουν προστασία μόνο τα 17 γαϊδούρια, μουλάρια και κάποια σκυλάκια αλλά και κάποια παγώνια. Δύο μένουν μόνιμα εκεί αφού ανήκουν στην οικογένεια όμως 12 πανέμορφα παγώνια αρσενικά και θηλυκά ζουν σε ημιάγρια κατάσταση.

Βόσκουν στο χωράφι μέσα στο καταφύγιο κάτω από τις ελιές, πίνουν νερό, τρώνε σπόρους και το βράδυ ανεβαίνουν στα κλαριά των δέντρων για να κοιμηθούν. Την άνοιξη φέρνουν εκεί και τα μικρά τους. Το να βλέπεις στην περιοχή το κοπάδι με αυτά τα παγώνια είναι θέαμα που σπανίζει.

Ο Ν. Κ. αγρότης, που νοίκιασε πριν από δύο μήνες μια μεγάλη καλλιεργήσιμη έκταση κοντά στο καταφύγιο των γαϊδουριών πήγε σήμερα στο Α.Τ. Μοιρών στο Ηράκλειο και ζήτησε να γίνουν συστάσεις στον κ. Δουλγεράκη, καθώς σε περίπτωση, που τα παγώνια πειράξουν τις καλλιέργειες εκείνος θα θεωρηθεί υπεύθυνος για τις προσκληθείσες ζημιές.

Ο κ. Δουλγεράκης πληροφορήθηκε το γεγονός από την Αστυνομία, η οποία τον κάλεσε και τον ενημέρωσε τηλεφωνικά. Όμως ο κ. Δουλγεράκης εξήγησε στην αστυνομικό του Α.Τ. Μοιρών, ότι δύο μήνες πριν ο συνέταιρος του κ. Καλογεράκη τον απείλησε και του είπε ότι αν τα παγώνια του πειράξουν το χωράφι θα πάρει το όπλο του και θα τα σκοτώσει όλα!

Ο κ. Δουλγεράκης με τη σύζυγο του είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν το κοπάδι των παγωνιών και γι’ αυτό επικοινώνησαν με το www.zoosos.gr για να καταγγείλουν και δημοσίως εκείνους, οι οποίοι θα θελήσουν ακόμα και να τα εξοντώσουν.

Όπως αναφέρουν στο zoosos.gr ακόμα και αν τα δύο ιδιόκτητα παγώνια απομακρυνθούν από το σημείο, το υπόλοιπό κοπάδι θα συνεχίσει να ζει εκεί και κανείς δεν έχει δικαίωμα να το θανατώσει. Τα παγώνια δεν είναι προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα, όμως η ζωοκτονία (σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και η θανάτωση πτηνών) απαγορεύεται από τη νομοθεσία και φυσικά διώκεται ποινικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook