Μια νέα Ελλάδα υπόσχεται η κυβέρνηση και ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μ. Βολουδάκης ο οποίος παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου τα βασικά σημεία του σχεδίου της Κυβέρνησης για την ψηφιακή δημόσια διοίκηση και την απλούστευση διαδικασιών στην πράξη παρουσίασε.

Η  Ψηφιακή υπογραφή σε όλα τα Υπουργεία, η ηλεκτρονική πληρωμή παραβόλων, η αδειοδότηση επενδύσεων με διαδικασίες εξπρές είναι μερικά από τα πρακτικά βήματα που υλοποιούνται για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου και το τέλος του γραφειοκρατικού \”τέρατος\” που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τον πολίτη.

Ο κ. Βολουδάκης περιέγραψε το όραμά του αλλά και την υπόσχεση της κυβέρνησης για την διοικητική μεταμόρφωση της Ελλάδας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ανακεφαλαιώνοντας βασικά σημεία του σχεδιασμού της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και συστήνοντας στους παρευρισκόμενους μερικά από τα μέχρι τώρα επιτεύγματα.

Έναρξη επαγγέλματος με ένα κλικ

Είναι ενδεικτικό ότι μέσω της Εθνικής Διαδικτυακής Πύλης «Ερμής» (www.ermis.gov.gr) όποιος θέλει να κάνει έναρξη επαγγέλματος παροχής υπηρεσιών (π.χ. κομμωτήριο, πωλήσεις, ασφάλεια, τροφοδοσία, περίθαλψη κ.ά.) μπορεί πλέον να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του μαζί με τα δικαιολογητικά.

Αν ο αρμόδιος κατά περίπτωση φορέας δεν την απορρίψει εντός ορισμένης προθεσμίας, τότε θεωρείται ότι η άδεια έχει παρασχεθεί σιωπηρά και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα. Παρέχεται δηλαδή αυτοδίκαια έγκριση για την έναρξη επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών. Όπως εξήγησε ο κ. Βολουδάκης, «καταργούνται με αυτό τον τρόπο οι χρονοβόρες διαδικασίες αναμονής και αβεβαιότητας σχετικά με την έγκριση αδειών». Ωστόσο, πριν από το ψηφιακό χρειάζεται ένα πιο… γήινο βήμα πριν. Πρέπει ο ενδιαφερόμενος νωρίτερα να έχει απευθυνθεί σε οποιοδήποτε ΚΕΠ για τη φυσική ταυτοποίησή του.

On line σύνδεση μεταξύ ληξιαρχείων – Ταμείων

Ένα στοίχημα που τέθηκε και κερδήθηκε, σύμφωνα με τον κ. Βολουδάκη, είναι ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων μεταξύ ληξιαρχείων και ασφαλιστικών ταμείων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 διασυνδέθηκαν τα ληξιαρχεία με τα μητρώα των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό σημαίνει, όπως σημείωσε ο κ. Βολουδάκης, ότι οι πολίτες δεν επιβαρύνονται ούτε με κόστος ούτε με γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ενημερώσουν για ληξιαρχικές μεταβολές, ενώ παράλληλα το κράτος μπορεί να ελέγξει ενδεχόμενες παρανομίες σχετικά με την καταβολή συντάξεων κ.ά. Αυτό το έργο υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Κοινωνική Ασφάλιση) και την Επιτροπή Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ηλεκτρονικές Πληρωμές

Σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, υλοποιείται η δυνατότητα αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών πληρωμών προς το δημόσιο. Εντός του Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών , ηλεκτρονικά τα παράβολα γάμου, ΚΤΕΟ, έκδοσης διαβατηρίων/ταυτότητας, και ακολουθούν ορισμένα από τα σχετικά με την έναρξη επαγγέλματος. Συγκεκριμένα, πέραν των ήδη δυνατών πληρωμών φόρων, τελών κυκλοφορίας κλπ, δίνεται προτεραιότητα στην ηλεκτρονική πληρωμή παραβόλων για τις αδειοδοτικές διαδικασίες που περιγράφηκαν στα σημεία 3 και 4 ανωτέρω , με αυτόματη ενημέρωση των αρμόδιων κατά περίπτωση αρχών, ώστε να υλοποιείται πλήρως ψηφιακά η κάθε διαδικασία. Προτεραιότητα δίνεται επίσης στα παράβολα που έχουν μεγάλη ζήτηση από τους πολίτες.

Δείτε εδώ τα βασικά σημεία από την συνέντευξη τύπου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook