Χωρίς πρόταση εκ μέρους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσήλθαν αργά την Πέμπτη οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020. Οι συνεχείς διαφωνίες, η άκαμπτη στάση της Βρετανίας που ζητά νέες περικοπές, οι αντιρρήσεις της Γαλλίας και ο διαγκωνισμός των χωρών του νότου και της ανατολικής Ευρώπης που κινδυνεύουν να δουν τα κονδύλια να περικόπτονται προοιωνίζονται μια μακρά νύχτα ή άλλο ένα ναυάγιο.

Η Σύνοδος άρχισε με καθυστέρηση πέντε ωρών γύρω στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), η οποία  καλύφτηκε με συναντήσεις μεταξύ του Κάμερον, ηγετών και των αξιωματούχων της ΕΕ.

Ωστόσο δεν βρέθηκε κοινό έδαφος για συμφωνία και ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δεν μπόρεσε να παρουσιάσει ένα νέο προσχέδιο· πιθανόν να παρουσιαστεί πολύ αργά την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ακόμα και το Σάββατο αν αποφασιστεί παράταση.

Η πρόταση που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο, στην προηγούμενη αποτυχημένη Σύνοδο, φέρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ στα 972 δισ. ευρώ για την προσεχή επταετία, ποσό μειωμένο κατά περίπου 80 δισ. από τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Η Βρετανία και άλλες χώρες (Σουηδία, Δανία και Ολλανδία) επιμένουν ότι υπάρχει χώρος για μειώσεις «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» κυρίως από γεωργικές επιδοτήσεις και είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Γαλλία. Η Γερμανία μάλλον βρίσκεται στη μέση, σημειώνει το Reuters.

Αρνητικός είναι και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που θεωρεί ότι η πρόταση Ρόμπεϊ θα δημιουργήσει ως το 2020 έλλειμμα που δεν θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί. Για τον λόγο αυτό δεν υπέγραφε την πρόταση, πρόσθεσε.

Πέρα από τα κονδύλια και την κατανομή τους, Γαλλία και Βρετανία διαφώνησαν ακόμα και για το αν θα συναντηθούν ο Ντέιβιντ Κάμερον με τον Φρανσουά Ολάντ: Βρετανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι κλήθηκε και ο Ολάντ σε συνάντηση με την Μέρκελ και τον Βαν Ρόμπεϊ, το Παρίσι το διαψεύδει.

Πάντως ο γρίφος της κατανομής των κονδυλίων έχει και γραφειοκρατική διάσταση αφού σχετίζεται με μια λεπτή αλλά σημαντική διαφορά στον τρόπο των μετρήσεων.

Ο Βαν Ρόμπεϊ στα 972 δισ. καταγράφει τις δεσμεύσεις (commitments), δηλαδή την καταβολή ποσών αν τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις· αν υπάρξει συμφωνία οι δεσμεύσει θα περικοπούν 15-20 δισ. Αντίθετα, η Βρετανία και άλλες χώρες επικεντρώνονται στις πληρωμές (payments), δηλαδή την πραγματική μεταφορά χρημάτων από τα ταμεία της ΕΕ που θα κινηθούν στα 900 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί με τη σύμφωνη γνώμη και των 27 χωρών μελών.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook