Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, οι «27» συμφώνησαν κατ\’ αρχήν στο ύψος του προϋπολογισμού για την επόμενη επταετία, το οποίο ορίζεται για τις «πιστώσεις υποχρεώσεων» στα 960 δισ. ευρώ. Είναι δηλαδή κατά 12 δισ. ευρώ μικρότερος από το ποσό που συζητήθηκε στην πρώτη σύνοδο κορυφής του περασμένου Νοεμβρίου. Οι πραγματικές πληρωμές ορίζονται, ωστόσο, στα 908,4 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής ανταποκρίνεται θετικά στις προτάσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε θέσει ως στόχο το όριο των 900 δισ. ευρώ. Οι λεπτομέρειες, όμως, του σχεδίου δεν έχουν διευκρινισθεί. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε ένα πλαίσιο για συμφωνία», δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος διπλωμάτης.

Συμφωνία και για τη μείωση των εισφορών;

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, σημειώνεται συμφωνία και ως προς το ζήτημα της μείωσης των εισφορών των χωρών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον προϋπολογισμό. Οι δαπάνες για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα διαρθρωτικά ταμεία εξακολουθούν να αποτελούν τη μερίδα του λέοντος, ωστόσο, η τάση είναι πτωτική.

Η Γερμανία θα συνεισφέρει περισσότερο στον προϋπολογισμό, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια και οι διαρθρωτικά ασθενείς περιοχές μειώθηκαν. Για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει τη σύσταση ενός ταμείου με πόρους ύψους 6 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι της συμβιβαστικής πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, προηγήθηκαν πολύωρες εντατικές διαβουλεύσεις κατά μικρές ομάδες κρατών. Οι εργασίες της συνόδου άρχισαν με πέντε ώρες καθυστέρηση, διεκόπησαν τα ξημερώματα για να ξαναρχίσουν στις 7.30 ώρα Ελλάδας.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook