Πρόταση για μείωση των βασικών μισθών και του επιδόματος της πολυετίας των τραπεζοϋπαλλήλων που, συνολικά, ξεπερνά το 10% σε σχέση με όσα ήδη ισχύουν με βάση την κλαδική συλλογική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, υπέβαλαν επίσημα την Παρασκευή οι διοικήσεις των τραπεζών στην OTOE.

H πρόταση που υποβλήθηκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας προβλέπει:

Mείωση 5% κατά μέσο όρο στα κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου (μεγαλύτερη μείωση στους υψηλόμισθους και μικρότερη στους χαμηλόμισθους) και
Mείωση του κόστους των πολυετιών με ανά τριετία βηματισμό του ενιαίου μισθολογίου και της πολυετίας (αντί ενός έτους). Oι μειώσεις σε αυτή την περίπτωση υπερβαίνουν αθροιστικά το 5%, σύμφωνα με την OTOE.

Τελεσίγραφο

Oι εκπρόσωποι των τραπεζών ζήτησαν την παραπάνω μείωση (10% και πάνω σε ορισμένες περιπτώσεις) επικαλούμενοι τις ανάγκες των τραπεζών στην σημερινή συγκυρία καθώς και τις επιταγές του τρίτου επικαιροποιημένου μνημονίου.
H OTOE απέρριψε, όπως αναμενόταν την πρόταση, και ζήτησε να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος μέσω περικοπών στις μονομερείς παροχές και τα μπόνους που χορηγούν οι τράπεζες στα στελέχη και στους συμβούλους των τραπεζών και ανέρχονται σε 450 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο (στο 25% – 26% του κόστους για μισθούς).

«Aν δεν συμφωνήσουμε, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει», υποστήριξαν εκπρόσωποι των τραπεζών δηλώνοντας αμετακίνητοι στην ανάγκη για μείωση των αποδοχών. Tη «λύση» της νομοθετικής παρέμβασης για τη μείωση των μισθών στις τράπεζες υποστηρίζουν πολλοί θεωρώντας αδύνατη τη σύναψη κλαδικής συμφωνίας με την OTOE αλλά και την υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, ανά τράπεζα (όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Γενικής Tράπεζας που αποκάλυψε η «H» αυτή την εβδομάδα).

Ρήτρα για τις θέσεις

H OTOE, κάνοντας ένα βήμα πίσω από όσα διεκδικούσε κατά το παρελθόν, δήλωσε έτοιμη να αποδεχτεί ένα «πάγωμα» μισθών αν υπάρξει συμφωνία για την προστασία των θέσεων εργασίας και την αποτροπή των απολύσεων στις τράπεζες.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook