Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς αποφάσισε να επιτρέψει το άνοιγμα των θησαυροφυλακίων του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, «ισόβιου» ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπου φυλάσσεται ο θησαυρός του. Τα θησαυροφυλάκια βρίσκονται στην Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας (NBS).

Στα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας, η πρώην προεδρία της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (SFRJ) αποθήκευσε τους θησαυρούς του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο μετά το θάνατό του.

«Στις αρχές της εβδομάδας στείλαμε επιστολή στο δικαστήριο του Βελιγραδίου, ενώπιον του οποίου διεξάγεται συζήτηση για την κληρονομιά του πρώην προέδρου. Αναφέραμε ότι ως νόμιμοι διάδοχοι της προεδρίας της SFRJ συμφωνούμε να ανοίξουν τα θησαυροφυλάκια» δήλωσε ο Όλιβερ Άντιτς, σύμβουλος του Σέρβου προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο δικαστής θα ορίσει την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα θησαυροφυλάκια, αφού πρώτα αναζητηθεί κατάλογος με τα πολύτιμα αντικείμενα που περιέχονται σε αυτά.

Δικηγόροι υποθέτουν ότι σε 11 σάκους που φυλάσσονται στην Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας ενδέχεται να βρίσκονται οι τελευταίοι έξι προεδρικοί μισθοί του Τίτο, συγγραφικά δικαιώματα, χρυσός και κοσμήματα.

Εκεί βρίσκεται ό,τι κατασχέθηκε μετά το θάνατο του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας από την προεδρική βίλα.

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι δικηγόροι των κληρονόμων του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.

«Ό,τι βρεθεί θα διασταυρωθεί με καταλόγους που έχουν παραδοθεί και άλλα ιδρύματα στο δικαστήριο» ανέφερε η δικηγόρος Βιολέτα Κότσιτς Μίρατσεκ, η οποία εκπροσωπεί τον γιο του Τίτο, Μίσα, και την εγγονή του Ζλάτιτσα.

Εδώ και χρόνια, τα ΜΜΕ εκτιμούν ότι σημαντικό μέρος της κληρονομιάς του Τίτο, κυρίως έργα τέχνης και δώρα που λάμβανε επί δεκαετίες από άλλους ηγέτες, λεηλατήθηκε και ότι μετά το θάνατό του πολλά πολύτιμα αντικείμενα χάθηκαν.

in.gr