Μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, οι 27 ηγέτες της ΕΕ, έφτασαν σε συμφωνία για να τεθεί όριο 960 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ένωσης για τα επόμενα 7 χρόνια.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, μεταξύ των χωρών που πίεζαν για μείωσή του και όσων προσπαθούν να διατηρήσουν τα κονδύλια στο σημερινό τους επίπεδο.

Οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν την Πέμπτη ήταν επίπονες. Το πρωί της Παρασκευής οι αρχηγοί των κρατών, κάθισαν και πάλι στο τραπέζι, μετά από νέα πρόταση του Ρομπάι. Η συνεδρίαση διακόπηκε στις 10:00 (ώρα Ελλάδος) και συνεχίστηκε μετά τις 14:00 το μεσημέρι.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε στο Twitter, λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.

\”Έχουμε συμφωνία για τον προϋπολογισμό για το υπόλοιπο της δεκαετίας. Άξιζε η αναμονή\” έγραψε χαρακτηριστικά.

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Στη Σύνοδο, υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες, καθώς η Βρετανία, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία, ζητούσαν νέες περικοπές, ενώ η Γαλλία και οι χώρες του νότου και της ανατολικής Ευρώπης ήταν σφόδρα αντίθετες.

Σημαντικός ήταν ο όλος του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει και τη συμφωνία.

Ο κ. Σουλτς φέρεται αρνητικός στην πρόταση Ρομπάι για για κοινοτικό προϋπολογισμό με πλαφόν τα 960 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι τα κεφάλαια θα είναι πολύ λιγότερα για τα κράτη και προεξοφλώντας ότι αυτή η συμφωνία δεν θα περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την ώρα που οι ισχυροί της ευρωζώνης διαφωνούν, η Ελλάδα διεκδικεί 14 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, χωρίς ωστόσο να μπορεί να επηρεάσει τη συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός δίνει μάχη για να πάρει όλο το ποσό η Ελλάδα και άμεσα.

Ο κ. Σαμαράς, δήλωσε ότι \”τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν κλειδί για να επιτευχθεί η ανάκαμψη και η ανάπτυξη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη\”.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook