Η υψηλή κοινωνία του Χονγκ Κονγκ, μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Ασίας ζει σε επαύλεις με θέα τους καταπράσινους λόφους της Victoria Peak.

Η κατάσταση όμως είναι πολύ διαφορετική για τους πολλούς και πολύ φτωχούς κατοίκους της πόλης, όπως τον 67χρονο Leung Cho-yin, πρώην κρεοπώλη, ο οποίος ζει κυριολεκτικά σε… ένα κλουβί.

Ο Leung πληρώνει 1.300 δολάρια Χονγκ Κονγκ το μήνα (δηλαδή 124 ευρώ) για ένα μεταλλικό κλουβί, που θυμίζει κατά πολύ… κοτέτσι ή κλουβί που βάζουν λαγούς και κουνέλια. Κλουβιά σαν κι αυτό, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Associated Press, βρίσκονται στοιβαγμένα σε ένα ερειπωμένο οίκημα στην υποβαθμισμένη περιοχή West Kowloon.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες ζουν υπό αυτές τις συνθήκες. Στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο στα κλουβιά τους, που οι διαστάσεις τους δεν είναι μεγαλύτερες από 1,80 μέτρα στο μήκος και 75 εκατοστά στο πλάτος!

«Δε μπορώ να κάνω τίποτα. Είμαι αναγκασμένος να ζω εδώ μέσα. Πρέπει να επιζήσω» λέει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Society for Community Organization στην πρώην βρετανική αποικία ζουν υπό αυτές τις συνθήκες περίπου 100.000 άνθρωποι.

Οι τιμές στα ακίνητα έχουν ανέβει δραματικά τα τελευταία χρόνια, από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 1,19 εκατ. άνθρωποι ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας το πρώτο μισό του 2012, όταν ο αριθμός αυτός το 2011 ήταν 1,15 εκατομμύρια.

Πολλοί στρέφονται στο κράτος, κάνοντας αίτηση και περιμένοντας –στην πλειοψηφία των περιπτώσεων- αρκετά χρόνια για ένα διαμέρισμα. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των άπορων οικογενειών που κάνουν αίτηση, βρίσκονται στη λίστα για πάνω από τέσσερα χρόνια.

Μία από αυτούς είναι και η Lee Tat-fong. Η 63χρονη γυναίκα ζει μαζί με τα δύο της εγγόνια σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα στην περιοχή Wan Chai και δε γνωρίζει για πόσο καιρό θα αναγκάζονται να μοιράζονται τα ελάχιστα τετραγωνικά.

Η Lee που πάσχει από διαβήτη φροντίζει για την 9χρονη Amy και τον 13χρονο Steven από τότε που τους εγκατέλειψε ο πατέρας τους και η μητέρα τους δε μπορεί να πάρει άδεια να γυρίσει από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ.

Οι τρεις τους ζουν σε ένα «διαμέρισμα» 4,64 τετραγωνικών μέτρων!

«Είναι πολύ μικρός ο χώρος. Με δυσκολία αναπνέουμε. Είναι εξαντλητικό. Μερικές φορές είμαι τόσο θυμωμένη και κλαίω, αλλά δε με βλέπει κανείς γιατί κρύβομαι» είπε η ίδια.

Οι τρεις τους μοιράζονται την κουζίνα και δύο τουαλέτες με τους υπόλοιπους ενοίκους του διαμερίσματος, το οποίο έχει χωριστεί σε επτά «δωμάτια» σαν το δικό τους.

Πληρώνει 336 ευρώ ενοίκιο το μήνα, ενώ τα έσοδά και των τριών τους είναι μόλις 578!

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook