Στην αποχαιρετιστήρια παρέμβασή του, ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους, στοίχησε στην Κύπρο 5 σχεδόν δις ευρώ, «και έριξε, δυστυχώς, τη χώρα μας στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης».

Συγκεκριμένα, στο μήνυμά του ανέφερε: «Πρέπει να ομολογήσω ότι αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια έχω αποκομίσει πολύ ευχάριστες αλλά και πικρές εμπειρίες, ως αρχηγός κράτους-μέλους της Ένωσης.

Θέλω να τονίσω πως κατέβαλα έντονες προσπάθειες, όπως η Κύπρος πάντοτε είναι παρούσα με δημιουργικές θέσεις στις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω, πως με αποκορύφωμα την πρόσφατη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου, έχουμε συμβάλει εποικοδομητικά στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω μιας Καλύτερης Ευρώπης, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, που στο επίκεντρο των πολιτικών της να έχει τον άνθρωπο και τις εύλογες του ανάγκες. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι εξαρχής, αταλάντευτη ήταν η άποψή μας τα τελευταία τρία χρόνια, πως η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή ήταν το ενδεδειγμένο μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης και όχι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που αποδεδειγμένα οδηγούν στην ύφεση, στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Πραγματικά, χαίρομαι που η Ένωση τελικά αντιλαμβάνεται την ανάγκη για συνδυασμό των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους νέους μας. Το ζήτημα βεβαίως, είναι πόσο γοργά προχωρούμε με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ανάπτυξης που να διασφαλίζουν και να αποκαθιστούν, την κοινωνική συνοχή στην Ένωση. Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι καθυστερούμε ένεκα πολλών πολιτικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων, και αυτή η καθυστέρηση θα έχει σοβαρές συνέπειες στις προσπάθειες που συλλογικά καταβάλλουμε για την ταχεία οικονομική ανάκαμψη στην Ένωση.

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους από εμάς τους ιδίους, στοίχησε στην Κύπρο 5 σχεδόν δις ευρώ, και έριξε, δυστυχώς, τη χώρα μας στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης. Τα λέω αυτά χωρίς να σημαίνει ότι οι τραπεζίτες στο τόπο μας είναι άμοιροι ευθύνης. Όπως και άλλες χώρες, μετά από αυτά τα γεγονότα, η Κύπρος υποχρεώθηκε να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, που εμείς οι ίδιοι χαρακτηρίζουμε ως μηχανισμό αλληλεγγύης της Ένωσης προς τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που εξακολουθεί να μας ταλανίζει. Η Κύπρος, δεν ζητά χαριστικά βοήθεια. Ζητούμε δάνειο το οποίο θα αποπληρώσουμε ανταποκρινόμενοι στο έπακρο στις υποχρεώσεις μας.

Τι συναντήσαμε όμως; Αντί της κατανόησης και της αλληλεγγύης, γίναμε θύματα διαβολής, αποδεδειγμένης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, δυσφήμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με εργαλείο τις ρωσικές καταθέσεις στο νησί, οι οποίες κατόπιν ενδελεχών ερευνών από εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς, καταδεικνύεται ότι νόμιμα έχουν γίνει στην Κύπρο. Δυστυχώς, αυτή η εκστρατεία συνεχίζεται ακόμα, πράγμα που ζημιώνει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την Ευρωζώνη και την Ένωση γενικότερα. Πρέπει να ομολογήσω ότι το γενικότερο αίσθημα ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στον Κυπριακό Λαό είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό κατατρεγμό. Θλίβομαι ειλικρινά για αυτή την κατάσταση και φεύγω πικραμένος. Η Κύπρος εφαρμόζει Μνημόνιο, χωρίς να έχει υπογράψει Μνημόνιο και υπόκειται ο κυπριακός λαός σε μεγάλες θυσίες.

Η Ενωση μας ή κάποια μέλη από την Ενωση μας μάς έχουν παραπέμψει στη Ρωσική Ομοσπονδία για να συμβάλει στη δανειοδότηση της Κύπρου. Προς τούτο συνεργαστήκαμε στενά με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι ο Πρόεδρος Πούτιν μας έχει διαβεβαιώσει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνδράμει στη δανειοδότηση της Κύπρου υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η δανειοδότηση θα στηριχθεί και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επιτρέψετε μου, τελειώνοντας, να ευχαριστήσω θερμά όλους τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων των κρατών-μελών για την συνεργασία που είχαμε την τελευταία πενταετία, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο βεβαίως, και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σας ευχαριστώ, επίσης, πολύ για τη στήριξή σας στις προσπάθειες που κατέβαλα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ευχαριστώ ακόμα για την στήριξη της Ένωσης στην εφαρμογή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω στους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, με τους οποίους συνεργάστηκα πολύ στενά και έχω οικοδομήσει μια σχέση ειλικρινούς φιλίας. Ευχαριστίες και βαθιά εκτίμηση εκφράζω επίσης στον φίλο, τέως Πρόεδρο της Ευρωομάδας Jean-Claude Juncker.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω θερμά τους Προέδρους του Ευρωκοινοβουλίου με τους οποίους είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ τα τελευταία πέντε χρόνια και ιδιαίτερα τον πολύ αγαπητό μου φίλο, τωρινό Πρόεδρο του Σώματος, Martin Schulz».

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook