Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν, τα ξημερώματα της Κυριακής, στη Λιβύη, όταν οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν κτίριο στην πόλη Μιζουράτα, που παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Παράλληλα, γιατρός που είπε ότι το όνομά του είναι Ραμαντάν, μιλώντας τηλεφωνικά με δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters, δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, τουλάχιστον 160 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην πόλη που τελεί υπό πολιορκία από τα στρατεύματα του καθεστώτος Καντάφι.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο γιατρός των εξεγερμένων, κάθε εβδομάδα χάνουν τη ζωή τους στις συγκρούσεις περίπου 100 με 140 άνθρωποι. Παρά τους βομβαρδισμούς των συμμάχων, ο στρατός της Λιβύης δεν έχει χαλαρώσει την πολιορκία της πόλης και οι αντάρτες βρίσκονται πλέον σε δύσκολη θέση.

Αν και οι πληροφορίες από τις μάχες που διεξάγονται δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν, αφού οι κυβερνητικοί που έχουν αποκλείσει την πόλη , δεν επιτρέπουν την είσοδο δημοσιογράφων στην περιοχή, έγινε γνωστό ότι, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων το Σάββατο, αλλά τρία άτομα σκοτώθηκαν από τα πυρά των αντιμαχομένων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Αιγύπτου εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν τους αντάρτες στη Λιβύη. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, που έχει την έδρα του στο Κατάρ, ένας αντάρτης που αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά του, εκπαιδεύτηκε μαζί με συντρόφους του σε παράνομες εγκαταστάσεις στην ανατολική Λιβύη.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι επαναστάτες παρέλαβαν ένα φορτίο με πυραύλους Κατιούσα, με καράβι, μέσω Αιγύπτου, και πως Αμερικανοί και Αιγύπτιοι στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών έφτασαν στη Λιβύη, για να τους εκπαιδεύσουν στις τεχνικές χρήσης των νέων πυραύλων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα πάντως έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν στρατεύματα των ΗΠΑ σε επίγειες επιχειρήσεις, ενώ και η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει απόφαση για τον εξοπλισμό των ανταρτών στη Λιβύη και επιμένει ότι δεν έχει διεισδύσει στις τάξεις των ηγετών των εξεγερμένων. Ωστόσο, ο Ομπάμα δεν έχει αποκλείσει, αλλά ούτε και επιβεβαιώσει, το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν με στρατιωτικό εξοπλισμό τους αντικαθεστωτικούς.

Νεκροί κατά… λάθος σε ΝΑΤΟϊκή επιδρομή

Εννέα αντικαθεστωτικοί και τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από… λάθος τη νύχτα της Παρασκευής στη διάρκεια μιας αεροπορικής επίθεσης του ΝΑΤΟ κοντά στην πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα, στα ανατολικά της Λιβύης, όπως δήλωσε το Σάββατο ένας αξιωματούχος της Αζνταμπίγια, που είναι αρμόδιος για τις επαφές με τους εξεγερμένους.

Αεροπλάνο της Συμμαχίας άνοιξε πυρ, περίπου 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Μπρέγκα, εναντίον μίας αυτοκινητοπομπής πέντε ή έξι οχημάτων, ανάμεσά τους και ένα ασθενοφόρο, λίγο αφότου ένας εξεγερμένος είχε πυροβολήσει στον αέρα, για να εκφράσει τη χαρά του, διευκρίνισε ο Ισα Χάμις.

\”Ηταν λάθος (του αντικαθεστωτικού), τα αεροπλάνα πίστεψαν ότι πυροβολεί εναντίον τους και χτύπησαν την αυτοκινητοπομπή\” δήλωσε ο Χάμις στο Γαλλικό Πρακτορείο. Εννέα εξεγερμένοι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση, καθώς και οι τέσσερις επιβαίνοντες στο ασθενοφόρο: ο οδηγός και τρεις φοιτητές ιατρικής από τη Βεγγάζη.

Από τη μεριά του, το ΝΑΤΟ \”εξετάζει τις πληροφορίες από τη Λιβύη, σύμφωνα με τις οποίες εννέα εξεγερμένοι και τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν κατά λάθος στη διάρκεια μίας αεροπορικής επίθεσης του ΝΑΤΟ κοντά στην πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα, στα ανατολικά της χώρας\”, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

\”Εξετάζουμε αυτές τις πληροφορίες. Λαμβάνουμε πάντα σοβαρά υπόψη μας τις πληροφορίες σχετικά με το θάνατο αμάχων\” δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Οάνα Λουνγκέσκου. \”Απόστολή του ΝΑΤΟ είναι να προστατεύει τους άμαχους και τις πολιτικές περιοχές από τις επιθέσεις\” πρόσθεσε.

Οι αντικαθεστωτικοί λένε ότι ελέγχουν την Μπρέγκα

Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη κέρδισαν έδαφος το Σάββατο και, όπως λένε, ελέγχουν την Μπρέγκα (800 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης), μία πληροφορία που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, στο δρόμο που οδηγεί προς τη \”Νέα Μπρέγκα\”, μία κωμόπολη ανατολικά της Μπρέγκα, υπάρχουν τουλάχιστον επτά απανθρακωμένα πτώματα μελών της δύναμης του Καντάφι.

Στο δρόμο βρίσκονται επίσης περίπου δέκα καμμένα ημι-φορτηγά του λιβυκού στρατού, ενώ ένας κρατήρας διαμέτρου πέντε μέτρων φαίνεται να προκλήθηκε από την αεροπορική επίθεση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ εναντίον μίας πομπής ελαφρών οχημάτων του λιβυκού στρατού τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, σύμφωνα πάντα με το δημοσιογράφο.

Όταν ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, οι κάτοικοι της Μπρέγκα δήλωσαν ότι οι εξεγερμένοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των αντικαθεστωτικών και του λιβυκού στρατού στα περίχωρα της Μπρέγκα μοιάζουν να έχουν σταματήσει, ενώ το μόνο που ακουγόταν ήταν ο ήχος των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ που πετούσαν πάνω από την περιοχή.

Οι φυλές κρατούν το «κλειδί» της εξέγερσης

Στη δύναμη των φυλών υπολογίζουν πλέον οι εξεγερμένοι, μετά την απόρριψη της πρότασης εκεχειρίας του Εθνικού Συμβουλίου της Βεγγάζης από τον Μουαμάρ Καντάφι. Οι πολεμικές επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχιστούν με τη σφοδρότητα των προηγούμενων ημερών, ενώ οι φυλές, ιδιαίτερα των δυτικών περιοχών, υπολογίζεται ότι θα παίξουν βασικό ρόλο στην απόφαση στενών συνεργατών του συνταγματάρχη για το αν θα αυτομολήσουν ή θα παραμείνουν στο πλευρό του μέχρι τέλους.

Οι περισσότερες μεγάλες φυλές συμμετέχουν ήδη στο κέντρο λήψης αποφάσεων της Βεγγάζης, ενώ τα περισσότερα πολιτικά πρόσωπα που έχουν υπουργοποιηθεί στην προσωρινή κυβέρνηση προέρχονται από δυτικές φυλές, στοιχείο που μπορεί να αποδειχθεί κομβικό στο να αποφασίσουν και άλλοι συνεργάτες του Καντάφι που ανήκουν σε δυτικές φυλές να τον εγκαταλείψουν. Θεωρείται πως μέχρι τέλους θα μείνει δίπλα του η φυλή απ\’ την οποία προέρχεται. Η ομώνυμη φυλή Καντάφι έχει τη βάση της στην πόλη Σύρτη, όπου επί μέρες προσπαθούσαν να πλησιάσουν οι εξεγερμένοι, χωρίς αποτέλεσμα. 
Την πλάτη των ισχυρότερων φυλών της Λιβύης έχει δει από την αρχή της εξέγερσης ο Καντάφι, κάτι που ευνόησε τις συνθήκες, τουλάχιστον στη Βεγγάζη, να ξεσηκωθεί ακόμη πιο αποφασιστικά το πλήθος των δυσαρεστημένων. Συγκεκριμένα η μεγαλύτερη φυλή της χώρας, η φυλή Γουαρφάλα, της οποίας μέλη είναι ένα εκατομμύριο Λίβυοι, ήταν η πρώτη που ζήτησε την παραίτηση του συνταγματάρχη. 
Ο θεσμός των φυλών είναι πανάρχαιος για τον αραβικό κόσμο και στη Λιβύη διατηρούν ακόμα την ισχύ τους, παρά τις προσπάθειες του καθεστώτος να τους περιορίσει. Ειδικά στην επαρχία, ο ρόλος των φυλών παραμένει αποφασιστικός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στις μεγάλες πόλεις (Τρίπολη, Βεγγάζη) δεν έχουν επιρροή. Οι αναλύσεις που θέλουν τις φυλές να λειτουργούν αυτόνομα και να προτάσουν αρχικά το συμφέρον τους και μετά το εθνικό συμφέρον, δείχνουν ανυπόστατες, αφού το Εθνικό Συμβούλιο, που αποτελείται από μέλη των φυλών, έχει διακηρύξει: «ένα έθνος, ένα κράτος, με πρωτεύουσα την Τρίπολη».
Ο Καντάφι από την αρχή της εξουσίας του έθεσε εκτός συστήματος τους φυλάρχους, αν και τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, τους αναγνώρισε επίσημα, τους επέτρεψε να έχουν πρόσβαση στα κέρδη των πετρελαίων, αλλά ποτέ δεν συμμετείχαν στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Από αυτή την άποψη, θεωρούν πολλοί στη Βεγγάζη πως ο Καντάφι εισήγαγε στη χώρα νεωτερικές μεθόδους διακυβέρνησης που, την επόμενη ημέρα, αν γίνουν τα σωστά βήματα, ο αρχαίο θεσμός των φυλών δεν θα επανέλθει, επιτρέποντας στη χώρα να διανύσει με λιγότερα εμπόδια το δρόμο της δημοκρατίας. 
Οι φυλές και οι οικογένειες στη Λιβύη είναι κάπου 140, ωστόσο εκείνες που διατηρούν αξιόλογη δυναμική δεν ξεπερνούν τις 30 -άλλωστε 30 είναι και οι θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου των επαναστατών, οι οποίες έχουν καταληφθεί ή θα καταληφθούν από εκπροσώπους των φυλών. Ο ρόλος των φυλών στην κοινώνια και οι άγραφοι νόμοι που τις διέπουν είναι ισότιμοι με τους νόμους του κράτους, τουλάχιστον στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα, αν δολοφονηθεί ένας πολίτης στη Λιβύη, δεν αποφασίζει μόνο το δικαστήριο για την τύχη του δράστη, αλλά και η οικογένεια του θύματος. Αν η οικογένεια του θύματος δεν μείνει ικανοποιημένη από την ποινή, η υπόθεση επαναξετάζεται. 
Ωστόσο, οι φυλές έχουν χάσει τη δυναμική τους στις μεγάλες πόλεις. Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού μάλιστα επιτρέπονται οι γάμοι μεταξύ μελών διαφορετικών φυλών, κάτι που μερικές δεκαετίες πριν ανήκε στη σφαίρα του… φαντασιακού! Απόδειξη των πιο αξιοκρατικών κριτηρίων που ισχύουν στην προσπάθεια για μια νέα εποχή, αποτελεί το γεγονός πως τα περισσότερα αξιώματα τα έχουν καταλάβει δυτικοί, παρά το ό,τι η επανάσταση ξεκίνησε από πλήθος κόσμου που ανήκει στις ανατολικές φυλές. «Με αυτή την κίνηση, το Εθνικό Συμβούλιο ξεπέρασε τον εαυτό του» εκτίμησε ανεξάρτητος παράγοντας της πόλης.

protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook