Τα μέτρα μείωσης χρέους που συμφωνήθηκαν με την τρόικα τον Δεκέμβριο θα βοηθήσουν την Ελλάδα να περιορίσει το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά προκύπτει δημοσιονομικό κενό για το 2016 που θα πρέπει να καλυφθεί, σύμφωνα με το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο σχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε το μεσοπρόθεσμο σχέδιο για το 2013-16 προκειμένου να συμπεριλάβει τις χαμηλότερες δαπάνες για τόκους και να εισαγάγει ανώτατα όρια δαπανών – βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει στόχο για έλλειμμα 4,3% του ΑΕΠ φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για έλλειμμα 5,5% του ΑΕΠ.

Βάσει του νέου σχεδίου όμως, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ το 2016, σε χαμηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο στόχο του 4,5%, που σημαίνει ότι θα πρέπει να καλυφθεί το κενό των 2,5 δισ. ευρώ.

\”Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης πιστεύει, μετά και τις θετικές ενδείξεις για τη δημοσιονομική επίδοση του 2012, ότι η εξέλιξη της εφαρμογής του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής κατά τη διετία 2013-2014, με την έμφαση που θα δοθεί σε διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και ευρύτερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, θα καλύψει τη μικρή δημοσιονομική διόρθωση που ενδέχεται να προκύψει την περίοδο 2015-2016, σύμφωνα με το σενάριο του ΜΠΔΣ\”, αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Το επικαιροποιημένο σχέδιο βασίζεται στις ίδιες προβλέψεις για την ανάπτυξη – ύφεση 4,5% του ΑΕΠ φέτος – καθώς και στα νέα φορολογικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση τον προηγούμενο μήνα.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook