Βουτιά 7% σημείωσαν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο και τη χαριστική βολή αλλά και το στίγμα της κατάστασης που διαμορφώνεται το δίνει η μείωση των εσόδων από ΦΠΑ κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 15%.

Τα νέα προφανώς δεν είναι καθόλου καλά, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι σε λίγες μέρες ξεκινά νέος κύκλος αξιολόγησης από την τρόικα και στο πολιτικό σκηνικό έχει αρχίσει η γκρίνια για την υπερφορολόγηση των πολιτών, η οποία όταν ξεφεύγει από την πραγματική της διάσταση δημιουργεί τα περιθώρια λαϊκίστικων προσεγγίσεων, καθόλου ενθαρρυντικά για μία τρικομματική κυβέρνηση.

Το βαρύ φορτίο των φόρων πάντως είναι πια σαφές ότι δεν οδηγεί στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα εσόδων. Φάνηκε το 2012 με τρεις διαδοχικές αναθεωρήσεις των μεγεθών του προϋπολογισμού, φάνηκε και από τον πρώτο μήνα του 2013.

Αναλυτικά, τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν τα εξής:

  • Πτώση κοντά στο 7% στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί. Σε μηνιαία βάση, ο προϋπολογισμός προβλέπει 4,357 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα και η πτώση 7% μεταφράζεται σε μειωμένες εισπράξεις κατά περίπου 305 εκατ. ευρώ. Άρα ανήλθαν κοντά στα 4,050 δισ. ευρώ.
  • Σε σχέση με τις εισπράξεις του Ιανουαρίου του 2012, η μείωση φτάνει το 16% καθώς πέρυσι τον Ιανουάριο στο ταμείο είχαν μπει έσοδα 4,827 δισ. ευρώ.
  • Βουτιά πάνω από 15% στα έσοδα από ΦΠΑ. Στα στοιχεία παγίωσης της φοροδιαφυγής στους κόλπους του ΦΠΑ που έχουν αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες έρχεται να προστεθεί και νέα δραστική πτώση της κατανάλωσης, η οποία εξηγείται πλήρως στη βάση της έκρηξης της ανεργίας, της διαρκούς συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος με μαχαίρι και ψαλίδι σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές αλλά και στις αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων. Καθοριστικό ρόλο για τη βουτιά του ΦΠΑ έχει διαδραματίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πτώση κατά περίπου 70% της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Αύξηση κοντά στο 10% στις επιμέρους εισπράξεις άμεσων φόρων εισοδήματος και ακινήτων. Η αύξηση αυτή εξηγείται καθώς φέτος τον Ιανουάριο το υπουργείο Οικονομικών εισπράττει φόρο εισοδήματος -μετά την καθιέρωση επτά μηνιαίων δόσεων για την εξόφλησή του- και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010. Το γεγονός αυτό οξύνει ακόμα περισσότερο τις εντυπώσεις καθώς, αν δεν είχαν συγκεντρωθεί τα συγκεκριμένα έσοδα τον Ιανουάριο, η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη.

Ανατρέψιμη η εικόνα, αλλά… τρέχουμε

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να κινηθεί επιθετικά τις επόμενες ημέρες κινητοποιώντας στο έπακρο τον ελεγκτικό μηχανισμό με έμφαση στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών και ΦΠΑ, καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως αν παγιωθούν οι αστοχίες στο μέτωπο των εσόδων δεν θα αργήσει η ώρα όπου η τρόικα θα απαιτήσει διορθωτικές κινήσεις.

Προς το παρόν, πάντως, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη.

Δεδομένο είναι, παρ\’ όλα αυτά, πως μετά τα άσχημα αποτελέσματα στο πεδίο των εσόδων οι καθυστερήσεις στην αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και τα πενιχρά αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αναμένεται να τεθούν εκ νέου με μεγαλύτερη έμφαση από την τρόικα, κατά την επάνοδό της προς το τέλος του μήνα στην Αθήνα.

euro2day.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook