Σε υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος κατά 32% έναντι του αμερικανικού δολαρίου προχωρά η Βενεζουέλα, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην οικονομία της. Σύμφωνα με το BBC η ισοτιμία θα κυμαίνεται από 4,3 έως 6,3 «Μπολιβάρ» ανά δολάριο ΗΠΑ.

Αυτό ανακοινώθηκε μετά την επιστροφή Αντιπροέδρου Nicolas Maduro από την Κούβα, όπου όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες έδωσε οδηγίες για την οικονομία. Ο ηγέτης της Βενεζουέλας δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τον Δεκέμβριο, όταν πήγε στην Αβάνα για τη θεραπεία του καρκίνου.

Αυτή είναι η πέμπτη υποτίμηση του Μπολιβάρ από την ημέρα που ο Ούγκο Τσάβες ανέβηκε στην εξουσία το 2003. Η προηγούμενη υποτίμηση ήταν το 2010.

Οι ειδικοί εδώ και καιρό θεωρούν ότι το «Μπολιβάρ» είναι υπερτιμημένο και η κίνηση δεν αποτέλεσε έκπληξη για την οικονομία της Βενεζουέλα που βασίζεται στο πετρέλαιο.

Δεδομένου ότι οι εξαγωγές πετρελαίου υπολογίζονται σε δολάρια ΗΠΑ, ένα ασθενέστερο Μπολιβάρ θα σημαίνει περισσότερα χρήματα για την κυβέρνηση.

Αυστηροί έλεγχοι για την αποτροπή εξόδου συναλλάγματος από τη χώρα ξεκινούν να επιβάλλονται και αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν αμερικάνικα δολάρια στην αγορά. Το αμερικανικό νόμισμα στη μαύρη αγορά πωλείται έως και τέσσερις φορές πάνω από την επίσημη ισοτιμία του.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook