Το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο ανοίγει τις πύλες του σήμερα και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης – όπως πάντα – για να χορέψουν σάμπα μέχρι το πρωί.

Εκτός από τις παραδοσιακές ομάδες που θα μονοπωλήσουν την πίστα στο «Σαμπαδρόμιο», τα τελευταία χρόνια, λόγω κρίσης, γνωρίζουν άνθιση τα λεγόμενα «μπλόκο» (σ.σ: block party): φθηνά και αυτοσχέδια πάρτι που οργανώνονται στους δρόμους του Ρίο, από μικρές ομάδες κατοίκων.

Από το 2004 τα «μπλόκο», που περιλαμβάνουν μια ορχήστρα μουσικών που παίζουν κρουστά στους παραλιακούς δρόμους και πλήθος κόσμου να τους ακολουθεί χορεύοντας, έχουν πολλαπλασιαστεί. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και κυρίως φθηνή, αφού ο καθένας μπορεί να χορέψει στους δρόμους ξοδεύοντας χρήματα μόνο για τις μπύρες του. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το «μπλόκο» είναι η χαρά του φτωχού Βραζιλιάνου.

Σχεδόν 300 διαφορετικά «μπλόκο» λειτουργούν στο Ρίο και σε κάποια από αυτά συμμετέχουν μέχρι και 200.000 καρναβαλιστές. Πολλ;a από αυτά ξεκινούν τις παρελάσεις τους από τα τέλη Δεκεμβρίου για να κορυφωθούν αυτές τις ημέρες στην κεντρική λεωφόρο Ρίο Μπράνκο. Επειδή είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, κάθε «μπλόκο» κυκλοφορεί στους δρόμους τα δικά του μπρελόκ, αναμνηστικά ή μπλουζάκια τα οποία πωλούνται σε ντόπιους και σε τουρίστες έναντι 7 ή 8 ευρώ, συνήθως.

Το πιο παλιό «μπλόκο» της πόλης είναι το «Cordão do Bola Preta» (το «Πουά Μπλόκο»), που δημιουργήθηκε το 1918. Το 2008, στην 90η επέτειό της, η ομάδα αυτή ανακηρύχθηκε από τον Δήμο του Ρίο «πολιτιστική κληρονομιά» της πόλης. Εξίσου δημοφιλές είναι και το «μπλόκο» με την «αιρετική» ονομασία «Suvaco do Cristo» («Η Μασχάλη του Χριστού»).

Το 2010 η κυβέρνηση της χώρας υποχρέωσε τα «μπλόκο» να εγγραφούν επισήμως στον κατάλογο συμμετεχόντων στο καρναβάλι – κίνηση που γνώρισε πολλές αντιδράσεις από τις διάφορες ομάδες. Επισήμως, στο Καρναβάλι του 2013 συμμετέχουν 269 «μπλόκο», τα οποία θα διοργανώσουν 499 διαφορετικές μουσικές παρελάσεις σε διάφορα σημεία του Ρίο.

zougla.gr/Μάριος Μπουμπής

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook