Τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, για την επταετία 2014-2020, είναι στο επίκεντρο των σχολίων του ευρωπαϊκού Τύπου.

«Όλοι μιλούν για έναν καλό συμβιβασμό» παρατηρεί σε σχόλιο της η ιταλική La Repubblica και επισημαίνει: «Το συμπέρασμα από την σύνοδο κορυφής είναι αρκετά απλό: Ο Κάμερον κέρδισε και η Ευρώπη έχασε. Για πρώτη φορά η Ευρώπη προβαίνει σε περικοπές του προϋπολογισμού της και παραιτείται των απαιτούμενων κονδυλίων για την ανάπτυξη. Την ανταγωνιστικότητα και τις νέες τεχνολογίες. Αυτοί οι στρατηγικής σημασίας παράγοντες παραμένουν συνδεδεμένοι με τις εθνικές πολιτικές. Οι πλούσιες χώρες του Βορρά διασφαλίζουν έτσι ένα ακόμη πλεονέκτημα στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, το παιγνίδι δεν τελειώνει με το διήμερο της συνόδου κορυφής. Για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί χάρη στη συνθήκη της Λισαβόνας να συναποφασίσει. Και η μάχη θα είναι σίγουρα σκληρή», υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα.

Οι «27» δεν είναι πλέον σε θέση να συγκροτήσουν ένα σύμφωνο ανάπτυξης

«Η ακραία βρετανική θέση, που θεωρεί σπατάλη πόρων κάθε ευρώ προς την ΕΕ δικαιώνεται με την απόφαση της συνόδου», εκτιμά η γερμανική Tagesspiegel και παρατηρεί: «Φυσικά και ακούγεται λογικό να γίνονται περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όταν καλούνται να κάνουν περικοπές οι χώρες-μέλη. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ανοησία, αν λάβει κανείς υπόψη πώς λειτουργεί ο κοινοτικό προϋπολογισμός. Με την αρχή της συγχρηματοδότησης αποδεσμεύονται υψηλές επενδύσεις που ισοδυναμούν με προγράμματα αναθέρμανσης της οικονομίας. Και αυτά τια ποσά είναι τώρα μικρότερα. Με τον τρόπο αυτόν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν είναι πλέον σε θέση να συγκροτήσουν ένα σύμφωνο ανάπτυξης. Με αυτά τα δεδομένα πώς θα γίνει η υπέρβαση της ύφεσης στην Ευρώπη, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.

«Δεν υπάρχουν πόροι για την έρευνα και τους οικονομικούς κλάδους αιχμής»

Κάπως διαφορετικά αντιμετωπίζει το θέμα η ολλανδική De Volkskrant: «Μπορεί κανείς να ζήσει και με μειωμένο προϋπολογισμό σε εποχές που οι χώρες-μέλη καλούνται να μειώσουν τις δαπάνες τους», γράφει η εφημερίδα και διευκρινίζει: «Κάποιοι ήλπισαν ότι οι Βρυξέλλες θα τους βοηθούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομική τους ανάπτυξη με ευρωπαϊκές επενδύσεις. Κάτι τέτοιο δεν ήταν από πολιτικής πλευράς υλοποιήσιμο. Πέραν τούτου, ο προϋπολογισμός της ΕΕ πολύ μικρός σε σχέση με τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών. Το θλιβερό στην υπόθεση είναι ότι οι πόροι για τα επόμενα επτά χρόνια θα διατεθούν για τους ίδιους σκοπούς, όπως και παλαιότερα. Ο αγροτικός τομέας και η ανάπτυξη των περιφερειών θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πόροι για την έρευνα και τους οικονομικούς κλάδους αιχμής», αποφαίνεται η De Volkskrant

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook